Njemački ekonomski institut: Sve više pokazatelja da je država u recesiji

Izvozno orjentisane njemačke industrijske kompanije muku muče sa slabijom inostranom potražnjom, trgovinskim sukobima koje je izazvao američki predsjednik Donald Tramp politikom „America First”, te s poslovnom neizvjesnošću povezanom s Brexitom
1825 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika osjetno su pogoršana u avgustu, spustivši se na najniži nivo od novembra 2012. godine pod uticajem eskalacije trgovinskih sukoba koji guraju najveću evropsku ekonomiju prema recesiji, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Indeks poslovne klime koji izrađuje ekonomski institut Ifo pao je u avgustu na 94,3 boda, s revidiranih julskih 95,8 bodova.

Njegova vrijednost pada već pet mjeseci zaredom.

"Sve više pokazatelja upućuje na zaključak da je Njemačka u recesiji", konstatuje predsjednik Ifoa Klemens Fuest.

"Kompanije su daleko manje zadovoljne aktuelnim stanjem (u poslovanju) a pojačan je i njihov pesimizam u pogledu predstojećih mjeseci", dodaje Fuest.

"Prošlog su puta kompanije u industrijskom sektoru demonstrirale takav pesimizam krizne 2009. godine", podsjeća.

Izvozno orjentisane njemačke industrijske kompanije muku muče sa slabijom inostranom potražnjom, trgovinskim sukobima koje je izazvao američki predsjednik Donald Tramp politikom „America First”, te s poslovnom neizvjesnošću povezanom s Brexitom.

Ifovo istraživanje nadovezuje se na prošlonedjeljni izvještaj londonske kompanije Markit, koje je pokazalo nizak nivo aktivnosti u njemačkoj ekonomiji, uz pad aktivnosti u industriji i posustajanje uslužnog sektora.

Njemačka privreda smanjila se u razdoblju od aprila do juna 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a centralna banka upozorila je prošlog ponedjeljka da su aktivnosti vjerovatno smanjene i u ljetnim mjesecima.

Ako se procjene centralne banke pokažu tačnima, Njemačka će biti u recesiji prema ekonomistima koji je definišu kao pad aktivnosti na tromjesečnom nivou dva tromjesečja zaredom.

Bonus video: