"NA VELIKI DAN ITALIJANSKOG PONOSA"

Salvini pozvao na proteste: Neće me se otarasiti malom igrom u palati

Mateo Salvini pozvao na demonstracije u Rimu 19. oktobra
1320 pregleda 0 komentar(a)
Salvini, Foto: Reuters, Reuters
Salvini, Foto: Reuters, Reuters

Vođa italijanske desničarske Lige Mateo Salvini, koji je izazvao pad prve italijanske populističke vlade i našao se isključen iz buduće vlasti, pozvao je danas svoje pristalice na velike demonstracije u Rimu 19. oktobra.

"Devetnaestog oktobra mislim na veliki dan italijanskog ponosa", rekao je Salvini u video snimku objavljenom preko svojih društvenih mreža.

Italijanski predsjednik danas je zvanično zadužio odlazećeg italijanskog premijera Đuzepea Kontea da formira novu vladu na osnovu dogovora Demokratske partije lijevog centra i antisistemskog Pokreta pet zvjezdica.

Salvini je poručio da ga se neće otarasiti malom igrom u predsjedničkoj palati.

Konte je bio primoran da podnese ostavku 8. avgusta kada je Salvini povukao svoju podršku vladi staroj 14 mjeseci.

Antisistemski Pokret pet zvjezdica i Demokratska stranka, lijevog centra, juče su se dogovorile da formiraju novu vladu predvođenu Konteom, čime je za sada izbjegnuto održavanje prijevremenih izbora, iako neizvesnost ostaje.

Salvini, još uvijek vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, obećao je povratak svoje stranke u prvi plan i rekao da je odlučniji nego ikad, osuđujući "vladu rođenu u Briselu". On je dodao da Italija neće biti ničiji sluga.

"Neće oni dugo trajati, mi se već pripremamo. Ne mogu oni oduzeti Italijanima pravo na glasanje", rekao je Salvini.

On je takođe upozorio da ne pokušavaju da ukinu njegov ukaz o bezbjednosti, koji se odnosi na nelegalnu imigraciju, navodeći da će time naškoditi Italijanima.

Salvini je najavio i skupove širom Italije 21. i 22. septembra da traži demokratiju i poštovanje glasova i pravila. Takođe očekuje veliki odziv na mitingu svoje partije 15. septembra u Bergamu, u sjevernoj oblasti Lombardiji.