Barnije upozorio Džonsona da neće pristati na ustupke oko Bregzita do 31. oktobra

On je rekao da je "dužnost i odgovornost" EU da obezbijedi da se na irskom ostrvu očuva mir
514 pregleda 0 komentar(a)
Barnije, Foto: Reuters, Reuters
Barnije, Foto: Reuters, Reuters

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije upozorio je britanskog premijera Borisa Džonsona da neće popustiti prije 31. oktobra i pristati na ustupke kako bi bila prevaziđena pat pozicija dvije strane i izbjegnut haotični izlazak Velike Britanije iz Unije.

Barnije je danas upozorio da će "EU u svim okolnostima nastaviti da štiti interese svojih građana i kompanija, kao i uslove za mir i stabilnost na irskom ostrvu", navodi Asošiejted pres.

On je rekao da je "dužnost i odgovornost" EU da obezbijedi da se na irskom ostrvu očuva mir.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra, a pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Sjeverne Irske poslije Bregzita, i dalje je glavna prepreka uređenom Bregzitu.

U sporazumu o Bregzitu, koji je s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej, to pitanje riješeno je zaštitnom mjerom "bekstop", koja predviđa da poslije izlaska Velike Britanije nema "tvrde granice" između dvije Irske.

Mnogi strahuju da bi "tvrda granica" između dvije Irske obnovila krvave sukobe i terorizam između irskih katolika i protestanata, koji su mahom po svaku cijenu za ostanak u Velikoj Britaniji.

S druge strane, vatrene pristalice Bregzita, među kojima je Džonson, strahuju da bi mjera "bekstop" mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU.

Džonson je više puta izjavio da EU treba da odustane od zaštitne mere "bekstop" ako želi da izbjegne haotični Bregzit, odnosno, izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora.

Bonus video: