NEPOVOLJNE PROGNOZE ZA NJEMAČKU U TREĆEM KVARTALU

Najveća evropska ekonomija klizi u recesiju

Njemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posljedicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvjesnošću, što je posljedica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije
1856 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Industrijske porudžbine u Njemačkoj u julu su pale više od očekivanog zbog slabe potražnje iz inostranstva, pokazali novi podaci.

Takvi podaci sugerišu da bi poljuljani proizvodni sektor mogao gurnuti najveću evropsku ekonomiju u recesiju u trećem kvartalu, prenosi Tanjug.

Porudžbine za robom proizvedenom u Njemačkoj pale su u julu 2,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec, usljed sunovrata potražnje iz nečlanica eurozone, saopštilo je njemačko Ministarstvo ekonomije.

To je i značajno veći pad u odnosu na očekivani od 1,5 odsto.

Podaci o porudžbinama za jun su, međutim, revidirani naviše, kako bi ukazali na povećanje od 2,7 odsto umjesto prvobitno prijavljenog rasta od 2,5 odsto.

Njemački bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju 0,1 odsto na kvartalnom nivou usljed slabljenja izvoza.

Njemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posljedicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvjesnošću, što je posljedica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Vlada u Berlinu očekuje da će ekonomski rast ove godine usporiti na 0,5 odsto u odnosu na 1,5 odsto u prethodnoj godini. To bi bio najslabiji rast njemačke privrede od 2013. godine kada je eurozona bila suočena sa posljedicama dužničke krize.