Rastrzan između porodice i državnog interesa: Brat Borisa Džonsona podnio ostavku

„Posljednjih nedjelja rastrzan sam između lojalnosti porodici i nacionalnog interesa - to je nerješiva tenzija i vrijeme je da drugi preuzmu moje dužnosti”, objavio je on na Tviteru
3251 pregleda 1 komentar(a)
EUTERS Rojters Caption: Stenli, Rejčel i Džo Džonson, otac, sestra i brat Borisa Džonsona, Foto: Reuters
EUTERS Rojters Caption: Stenli, Rejčel i Džo Džonson, otac, sestra i brat Borisa Džonsona, Foto: Reuters

Na plan britanskog premijera Borisa Džonsona da praktično započne predizbornu kampanju predstavljajući parlament kao neprijatelja bregzita juče je sjenku bacila odluka njegovog mlađeg brata da napusti vladu, navodeći kao razlog nacionalni interes.

Dok Ujedinjeno Kraljevstvo ide ka izborima, bregzit ostaje da visi u vazduhu više od tri godine nakon što su Britanci na referendumu 2016. godine glasali za izlazak iz bloka.

Uoči Džonsonovog govora na sjeveru Engleske koji se smatra nezvaničnim početkom izborne kampanje, njegov rođeni brat Džo je podnio ostavku na funkciju državnog sekretara i kazao da će se povući i sa poslaničkog mjesta Konzervativne partije.

„Posljednjih nedjelja rastrzan sam između lojalnosti porodici i nacionalnog interesa - to je nerješiva tenzija i vrijeme je da drugi preuzmu moje dužnosti”, objavio je on na Tviteru.

Džo Džonson, 47, je učestvovao u kampanji za ostanak u EU uoči referenduma 2016. dok je njegov stariji brat bio zaštitno lice tabora za izlazak. Mlađi Džonson je u parlamentu od 2010.

Ovaj potez dogodio se tokom haotične nedjelje za premijera, koji je kazao da je njegov brat „briljantan, talentovan državni sekretar i fantastičan poslanik” i da mu nije bilo lako da donese ovakvu odluku. Nakon što su u srijedu preuzeli kontrolu nad donjim domom parlamenta, savez opozicionih partija i pobunjenika izbačenih iz Konzervativne stranke glasali su kako bi ga primorali da zatraži tromjesečno odlaganje bregzita umjesto da 31. oktobra izvede državu iz evropskog bloka bez sporazuma sa Briselom.

Od kako je u julu preuzeo dužnost, Boris Džonson je pokušao da osvoji podršku Konzervativne partije, koja se otvoreno bori protiv bregzita, za njegovu strategiju izlaska iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Parlament će u ponedjeljak, nakon stupanja na snagu zakona blokadi bregzita bez dogovora, odobriti održavanje vanrednih izbora.

U srijedu, poslanici su odbacili Džonsonov predlog da izbori budu održani 15. oktobra.

Opozicione partije tvrde da generalno podržavaju sazivanje izbora, ali raspravljaju o tome da li da prihvate datum koji Džonson predlaže.

Džonson je optužio lidera labuirista Džeremija Korbina za kukavičluk zbog toga što nije podržao da izbori budu održani sredinom oktobra. Izbori prije bregzita bi omogućili Džonsonu da, ukoliko pobijedi, poništi zakon o blokadi.

Diplomate su za Rojters kazale da bi izborna kampanja zaustavila pregovore o bregzitu sa EU i izrazile nezadovoljstvo zbog previranja u britanskoj politici u tako važnom trenutku u evropskoj istoriji. Oni tvrde da London još nije iznio smislene predloge u vezi sa Džonsonovim pritužbama oko sporazuma koji je njegova prethodnica Tereza Mej postigla sa EU ako koji je britanski parlament odbacio u tri navrata.

„Britanska strana nastavlja da izaziva haos i teško je bilo šta predvidjeti”, kazao je jedan diplomata.

Bonus video: