Zeman najavio preispitivanje češkog priznanja kosovske nezavisnosti

Mediji su u utorak izvijestili da je Zeman na aerodromu svom domaćinu Vučiću rekao da se mu sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo
3247 pregleda 5 komentar(a)
Zeman i Vučić, Foto: Miloš Miškov/Betaphoto
Zeman i Vučić, Foto: Miloš Miškov/Betaphoto

Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebala biti u zajednici demokratskih zemalja, rekao je u srijedu češki predsjednik Miloš Zeman za vrijeme posjete Beogradu i najavio preispitivanje mogućnosti da Prag povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Nisam diktator, odgovorio je Zeman na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na pitanje može li Srbija očekivati da neka država EU revidira svoje stanovište o nezavisnosti Kosova. Dodao je da to pitanje može postaviti na savjetovanju ustavnih predstavnika u Pragu.

"Drago mi je da je gospodin ministar (odbrane Lubomir) Metnar izjavio kako je bila greška priznati Kosovo. On će vjerovatno biti na mojoj strani, a ko će biti na drugoj strani to ćemo za mjesec dana vidjeti“, rekao je Zeman pa dodao "Svaki političar treba braniti interese svoje države, a ne biti marioneta stranih vlasti, bilo koje".

Mediji su u utorak izvijestili da je Zeman na aerodromu svom domaćinu Vučiću rekao da se mu sviđaju Srbija i srpski narod i dodao da mu se ne sviđa Kosovo

Zeman je podsjetio da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podnio ostavku jer je dobio poziv na saslušanje Haškog tribunala.

Vučić je rekao da je s češkim kolegom razgovarao i o teškoćama s kojima se Srbija suočava na svom evropskom putu te o odnosima Beograda i Prištine te istakao da je kompromis jedina mogućnost da se postigne rješenje.

"Zeman je iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda“, rekao je Vučić i poželio mu da još mnogo godina sačuva svoj briljantno bistri um koji misli u interesu svog naroda, a ne u interesu velikih sila".

Naglasio je da Srbija želi biti dio Evropske unije, ali „ne stidi se svojih odnosa sa Rusijom i Kinom“, jer je to način da kao zemlja na raskrsnici osigura napredak i bolji kvalitet života svojih građana.

Zeman je naglasio da želi zahvaliti "Srbima koji su stali na našu stranu 1938. i 1968. godine kada su nas okupirali Sovjeti".

Bonus video: