Stanari zgrade pljevaljske kotlarnice tvrde da ona radi nezakonito: Dosta je trovanja, ugasite kotlove

“Braniti javni interes na ovom primjeru, pritom, ne navodeći nijedan paralelni primjer u Evropi, gdje se kotlarnica-toplana, koja koristi ugalj, nalazi u strogom centru grada, znači biti nadasve neodgovoran”, naveli su stanari
726 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u centru Pljevalja u kojoj je smještena gradska kotlarnica, tvrde da toplana radi suprotno zakonu i da ne posjeduje sve potrebne dozvole za rad.

Toplana u Skerlićevoj ulici jedan je od glavnih zagađivača vazduha u gradu.

“Stanari su višestruko ugroženi kako zbog otrovnih gasova, dima, čađi, pepela, tako i zbog buke, vibracija i čestica nastalih radom ove toplane. Rad kotlarnice je neprihvatljiv po više osnova za stanare: građevinski, tehnološki i nadasve ekološki. Nezamislivo je da u 21. vijeku, sa jasno definisanim standardima u pogledu životne sredine, u jeku pristupnih pregovora države EU, građani, a pogotovo stanari Skerlićeve ulice, moraju da trpe kvaziopravdanja kako je riječ o privremenom rješenju, koje treba da traje do izmještanja kotlarnice. Nezamislivo je da privremeno i prelazno rješenje bilo čega, a kamoli nečega što direktno ugrožava zdravlje i živote građana Pljevalja, traje od 1976, dakle, punih 43 godine”, naveli su u saopštenju stanari zgrade u kojoj je smještena gradska toplana.

Tvrde da odgovorni nemaju nimalo empatije prema 16 porodica koje žive u toj zgradi, u kojoj je, kako ističu obolijevanje od kancera i smrtnost rapidno porasla. Navode da je u posljednjih nekoliko godina umrlo više od 30 ljudi.

“Braniti javni interes na ovom primjeru, pritom, ne navodeći nijedan paralelni primjer u Evropi, gdje se kotlarnica-toplana, koja koristi ugalj, nalazi u strogom centru grada, znači biti nadasve neodgovoran”, naveli su stanari.

U toplani, ističu oni, rade tri kotla snage 6 megavata, sa potpuno primitivnim kotlovima koji funkcionišu na principu mehaničkog loženja i ručnog izvlačenja pepela i šljake, koji se odvoze na još primitivniji način traktorom na prikolici.

“Nadležni organ je 2011. godine zabranio rad kotlarnice, dok je prije tri godine istekla i upotrebna dozvola za rad kotlova. Povrh svega riječ je i o građevinski i tehnološki neodrživom zdanju. Kotlarnica ne posjeduje nikakvu građevinsku i gradilišnu dokumentaciju, urbanističko-tehničke uslove, revidovanu projektno-tehničku dokumentaciju, elaborate procjene uticaja na životnu sredinu, građevinsku dozvolu, saglasnost, rješenje o imenovanju i izjavu nadzornog organa, adekvatan privredni plan - zaštite od požara, izvještaj o tehničkom pregledu radova, upotrebnu dozvolu”, tvrde stanari.

Bonus video: