TVRDI DA SE OSTVARUJE OGROMAN NAPREDAK KA SPORAZUMU

Džonson: Što je Halk bjesniji to postaje jači i uvijek se izvuče čak iako izgleda da je dobro vezan

"Biće mnogo posla do 17. oktobra", rekao je Džonson, u osvrtu na posljednji samit EU prije izlaska Velike Britanije iz EU predviđenog 31. oktobra
1117 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se ogroman napredak ostvaruje ka postizanju sporazuma o Bregzitu između Evropske unije (EU) i Velike Britanije, koju je poredio sa Halkom, prenosi list Mejl on Sandej. 

"Kad sam došao na ovu funkciju svi su govorili da apsolutno nije moguća nikakva izmjena sporazuma. Oni (vođe EU) su promijenili mišljenje i kao što vidite vrlo dobar razgovor se vodi oko problema kako tretirati sjevernoirsku granicu. Ostvaruje se ogroman progres", rekao je Džonson. 

EU i Velika Britanija ne mogu da se slože oko toga kako izbjeći ponovno uspostavljanje fizičke granice izmđju Irske, države članice EU, i britanske provincije Sjeverne Irske poslije Bregzita. 

London odbacuje bezbjednosnu mkeru koja je uključena u sadašnjem sporazumu, takozvani bekstop, dok EU smatra da je to neophodno jer ne postoji druga vjerodostojna alternativa.

Bekstop predviđa da Britanija ostane u jedinstvenom carinskom tržištu sa EU ako bolje rješenje za bekstop ne bude nađeno poslije isteka određenog prelaznog perioda.

"Biće mnogo posla do 17. oktobra", rekao je Džonson, u osvrtu na posljednji samit EU prije izlaska Velike Britanije iz EU predviđenog 31. oktobra. 

"Ali ja ću ići na taj samit i dobiću sporazum, zaista imam nade. A ako ne dobijemo sporazum, e pa izaćićemo 31. oktobra", dodao je Džonson.

On je već odbacio da će tražiti tromjesečno odlaganje Bregzita, na šta ga obavezuje prošlonedjeljno glasanje u britanskom parlamentu kojim se sprječava izlazak iz EU bez sporazuma.

Džonson se sjutra sastaje sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom i evropskim zvaničnikom zaduženim za Bregzit Mišelom Barnijeom.

Džonson je poredio Veliku Britaniju sa superherojem Halkom.

"Što je Halk bjesniji to postaje jači i uvijek se izvuče čak iako izgleda da je dobro vezan, to je slučaj sa ovom zemljom", rekao je Džonson.

Odvojeno u je u odlomcima memoara bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona (od 2010-2016), objavljlenim danas u Sandej Tamjsu, Kameron uputio oštre kritike Borisu Džonsonu. 

Kameron ga je optužio da je podržavao Bregzit, u vrijeme kampanje za referendum, samo da bi unaprijedio svoju političku karijeru.

Kameron optužuje sadašnjeg premijera za "populizam" i kaže da je pokušao Džonsona da spriječi da se pridruži kampanji za izlazak Britanije iz EU i predložio mu minsitarstvo odbrane.

U svojoj knjizi Kameron takođe navodi da je Džonson bio za održavanje drugog referenduma da bi se utvrdili uslovi Bregzita, nešto što on sada kategorički odbacuje.