EU parlament prihvata odgađanje Bregzita uz uslove

Parlament u predlogu podržava odgađanje izlaska, no samo ako se održe opšti izbori ili novi referendum, opozove član 50. ili prihvati sporazum o povlačenju
374 pregleda 0 komentar(a)
Glasanje u EU parlamentu, Foto: Reuters
Glasanje u EU parlamentu, Foto: Reuters

Evropski parlament je podržao predlog rezolucije o Bregzitu kojim se omogućava odgađanje britanskog izlaska, ali i naglašava da će u slučaju izostanka dogovora Britanci i dalje morati poštovati svoje finansijske obaveze prema Evropskoj uniji.

Europarlamentarci su s 544 glasa "za" i 126 glasova "protiv" podržali predlog rezolucije u kojoj stoji da je u interesu i Londona i Brisela da se Bregzit sprovede na uredan način.

Parlament u predlogu podržava odgađanje izlaska, no samo ako se održe opšti izbori ili novi referendum, opozove član 50. ili prihvati sporazum o povlačenju.

U slučaju izostanka dogovora ne može biti prelaznog razdoblja niti će se moći postizati "mini sporazumi" kako bi se ublažile posljedice neurednog izlaska.

To će to biti moguće samo kad Ujedinjeno Kraljevstvo ispoštuje obaveze prema pravima građana, finansijsku odštetu "razvoda" i Sporazum na Veliki petak iz 1998. kojim je ukinuta tvrda granica između dvije Irske.

Finansijska obaveza Britanaca prema EU vrijediće i u slučaju izlaska bez dogovora, upozorava se u predlogu rezolucije.

U njemu stoji i da će temeljne opcije Britanaca po pitanju takozvanog bekstopa, mehanizma za izbjegavanje povratka tvrde granice na irskom ostrvu, ostati iste, nevezano za to ko bude vodio vladu u Londonu, prenosi Hina.

Parlament u mjeri naglašava i kako bekstop podržava većina stranaka u sjevernoirskom parlamentu, a da nedavne ankete pokazuju da to mišljenje dijeli i većina stanovnika tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

U rezoluciji se ističe da će neuredan izlazak iz EU-a u potpunosti biti odgovornost britanske vlade te se poručuje kako se Brisel strogo protivi suspenziji britanskog parlamenta do 14. oktobra.

Bonus video: