Uhapšen šaman koji je htio da istjera Putina iz Kremlja

Ruska novinska agencija Interfaks je objavila da je policija uhapšenog identifikovala kao Gabiševa
3160 pregleda 1 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock

Ruska policija uhapsila je jednog sibirskog šamana koji je postao medijska atrakcija nakon što se otisnuo na dug put do Moskve za koji je obećao da će kulminirati tako što će otjerati ruskog predsjednika Vladimira Putin iz Kremlja.

Aleksandar Gabišev počeo je svoju odiseju u martu, obećavši da će pješačiti 8000 kilometara od njegovog rodnog regiona Jakutia do ruske prijestonice kako bi istjerao Putina kojeg naziva demonom.

Međutim, policija u Buratiji saopštila je da je uhapsila muškarca na autoputu u Sibiru u vezi sa krivičnim djelom počinjenim u Jakutiji i da će ga avionom vratiti. Policija nije navela o kakvom se krivičnom djelu radi, piše Rojters.

Ruska novinska agencija Interfaks je objavila da je policija uhapšenog identifikovala kao Gabiševa.

Organizacija Amnesti internešnal (AI) je osudila hapšenje u istočnom Sibiru.

„Šamanovi postupci su možda ekcentrični, ali je reakcija ruskih vlasti groteskna”, saopštila je direktorica AI u Rusiji Natalija Zvijagina. „Aleksandar Gabišev treba da bude slobodan da izrazi svoje političke stavove i praktikuje svoju religiju isto kao svi ostali”.

Gabišev, koji je predviđao da će stići do Moskve do ljeta 2021. godine, do sada je prepješačio skoro 3000 kilometara, podsjeća Rojters.

Šamanizam, vjerovanje da svijetom vladaju nepoznate sile i duše umrlih i da se može komunicirati energijom, praktikuje se u raznim djelovima Rusije.

Na pitanje o hapšenju Gabiševa, iz Kremlja je saopšteno da ne mogu biti upućeni u sve krivične slučajeve u Rusiji.

Bonus video: