"Tomas Kuk" bankrotirao, gosti agencije i u Crnoj Gori

U Bečićima odmaraju gosti iz Belgije koje je doveo "Tomas Kuk" i hotelijeri za "Vijesti" kažu da neće biti značajnije štete
10658 pregleda 6 komentar(a)
Putnici "Tomas Kuka" na aerodromu u Majorci, Foto: Reuters
Putnici "Tomas Kuka" na aerodromu u Majorci, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2019. 13:05h

Jedan od najvećih svjetskih tur operatera, "Tomas Kuk", objavio je bankrot poslije neuspjelih pregovora sa kreditorima, što znači trenutnu obustavu povratnih letova za one koji su u ovom trenutku na odmoru.

Britanski mediji javljaju da je usred krize oko Bregzita tamošnja vlada pred novim izazovom.

Potrebno je sa ljetovanja vratiti 150.000 britanskih turista koji su uplatili aranžmane preko "Tomasa Kuka", čuvene agencije koja postoji 178 godina.

Još se ne zna koliko se gostiju ove agencije nalazi u Crnoj Gori, ali oni su ljetovali uglavnom u bečićkim hotelima.

U Bečićima odmaraju gosti iz Belgije koje je doveo "Tomas Kuk" i hotelijeri za "Vijesti" kažu da neće biti značajnije štete.

Hina prenosi da je kompanija je bila u pregovorima za premošćavanje duga od 1,7 milijardi funti, ali su pregovori propali, što znači da se otkazuju svi aranžmani i čarter letovi kojima turisti treba da se vrate u Britaniju.

Britanska vlada preuzela je na sebe najveću operaciju povratka svojih građana u zemlju ikada, preporučujući turistima da ne prekidaju odmor i ne odlaze na aerodrom u sopstvenom aranžmanu.

"Tomas Kuk" ima 9.000 zaposlenih i 94 aviona, a bankrot ih sve ostavlja bez posla.

"Tomas Kuk" ima podružnice po cijeloj Evropi i naročito je snažan u Skandinaviji. Zapošljava oko 21.000 ljudi širom svijeta, od toga 9.000 u Velikoj Britaniji i trenutno njegove usluge koristi 600.000 ljudi.

Ivančević: Vlada i ministarstvo da se uključe u ublažavanju nastalih problema

Predsjednik sektora turizma u Privrednoj komori, Dragan Purko Ivančević pozvao je sve nadležne državne institucije, prije svega Vladu i resorno ministarstvo te hotelijere da se svi zajedno uključe u ublažavanju problema nastalih usljed bankrota Tomas Kuka.

“Treba da pokažemo da smo odgovorna turistička destinacija i tim gostima koji borave u našoj državi omogućimo da završe svoj odmor i bezbjedno se vrate kućama. Da svi zajedno ublažimo probleme i da ih gosti što manje osjete “, kazao je Ivančević za Vijesti.

On je naglasio da je sada pravi trenutak da pokažemo da smo država koja bodi računa o svakom gostu i da joj je turizam prioritet.

Bonus video: