Francuska će kažnjavati kompanije koje muškarce i žene ne plaćaju jednako

Cilj je da se iduće godine taj softver uvede u kompanije sa više od 250 zaposlenih, a 2020. u kompanije sa 50 do 249 zaposlenih
77 pregleda 3 komentar(a)
jednakost polova, Foto: Shutterstock
jednakost polova, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2018. 13:14h

Francuske kompanije moraće u roku od tri godine ukinuti razlike u platama između žena i muškaraca ili će morati platiti kazne, po planovima koje juče predstavio francuski premijer Eduar Filip, prenosi agencija Hina.

Muškarci su u Francuskoj plaćeni u prosjeku devet posto više od žena, iako zakon nalaže jednake plate za isti posao zadnjih 45 godina.

Po novim planovima, predstavljenim predstavnicima sindikata i poslodavaca, kompanije sa više od 50 zaposlenih moraće uvesti poseban softver povezan direktno sa sistemom za plate koji će pratiti neopravdane razlike u platama između žena i muškaraca.

Cilj je da se iduće godine taj softver uvede u kompanije sa više od 250 zaposlenih, a 2020. u kompanije sa 50 do 249 zaposlenih.

Ako kompanija u roku od tri godine ne ukloni razliku u platama koju detektuje softver, inspektori rada mogu joj izreći kazne u iznosu do jedan posto njenih ukupnih izdataka za plate.

"Softver nije čaroban štapić, ali će otkriti neke razlike u platama između muškaraca i žena", rekao je Filip novinarima nakon sastanka.

Vlada će u mjesecima koji dolaze razraditi pojedinosti tog plana s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i uključiti ih u širi paket reformi zakona o radu koji će biti predstavljen parlamentu idući mjesec.

Preduzeća će takođe morati biti transparentnija u pogledu razlike u platama između polova: moraće ih objaviti na svojim internetskim stranicama, a sindikati će imati pristup internim podacima o radnim mjestima i stažu.

"Dodatni teret ne smije biti kontraproduktivan, ograničavajući za poslodavce", rekao je Žan Mišel Potije, potpredsjednik federacije malih poslodavaca CGMPE.

Predstavnici sindikata bili su prema planu otvoreni, ali su neki takođe izrazili rezervisanost u pogledu kriterijuma koji će se koristiti da bi se utvrdilo postoji li razlika u platama između polova.

Bonus video: