Zeman počeo drugi, posljednji mandat predsjednika Češke

Predsjednik je obećao da će i u svom drugom mandatu nastaviti da se srijeće sa građanima, te je iz svojih prvih pet godina nabrojao čak 4.000 posjeta mjestima širom zemlje
0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2018. 14:31h

Predsjednik Češke Miloš Zeman svečano je danas u zamku Hradčani na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta Češke položio zakletvu i počeo drugi i posljednji petogodišnji mandat kao treći predsjednik samostalne Češke, prvi koga nije birao parlament, već građani.

Zeman se u govoru na inauguraciji okomio na medije i novinare koji su ga kritikovali i optužio češki javni TV servis, uticajni privredni list Hospodaržske novini, nezavisni nedeljnik Respekt i portal Aktualne.cz da manipulišu.

"Te novine u vlasništvu Zdenjeka Bakale nas svakog dana podučavaju kako da se ponašamo. Novinar koji na takav način uzima pare ne zaslužuje poštovanje i ne bi trebalo da ga uzimamo ozbiljno. Nastojmo da pokažemo da umijemo da razlikujemo novinare koji tragaju za istinom od onih koji jure za senzacijama. Poštovanje prvima, nepoštovanje drugima", kazao je Zeman.

Svečanu Vladislavsku salu zamka Hradčani demonstrativno su napustili poslanici dvije stranke opozicione desnice i neki poslanici demohrišćana zbog Zemanovog napada na novinare i Češku televiziju.

Predsjednik je obećao da će i u svom drugom mandatu nastaviti da se srijeće sa građanima, te je iz svojih prvih pet godina nabrojao čak 4.000 posjeta mjestima širom zemlje.

Ispred Hradčana, kod spomenika prvom čehoslovačkom predsjedniku Tomašu Garigu Masariku, okupili su se danas protivnici Zemana na protestu "Pobjednik ne uzima sve".

Donijeli su zastave EU i transparentima s porukama o tome kako bi morao da se ponaša predsjednik Češke: "Predsjednik treba da se bori za EU, ne protiv nje", "Društvo treba da spaja a ne da izaziva razdor", "Predsjednik treba da bude demokrata", "Predsjednik poštuje ustav".

"Problem u svim zemljama Višegradske četvorke je što političari misle da kada su pobijedili na izborima, mogu da rade šta hoće", kazao je organizator protesta Tomaš Pešinski.

Zeman je na prvim direktnim izborima 2013. godine u drugom krugu pobijedio popularnog bivšeg šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga. Drugi, po Ustavu posljednji mandat, osvojio je krajem januara pobijedivši u drugom krugu nezavisnog kandidata, bivšeg predsjednika Akademije nauka Jiržija Drahoša.

Bonus video: