Francuska će zaoštriti propise oko razlika u platama među polovima

Makron je rekao da će ukazivanjem na kompanije koje ne poštuju zakon natjerati te firme da se promjene jer "niko ne želi da bude najgori đak u razredu"
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2018. 17:35h

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će njegova vlada javno imenovati i izložiti sramu kompanije koje ne poštuju zakon o rodnoj jednakosti.

Povodom Međunarodnog dana žena, Makron je posjetio investicionu kompaniju koja je nagrađena zbog napora u postizanju jednakosti polova.

On je rekao da će ukazivanjem na kompanije koje ne poštuju zakon natjerati te firme da se promjene jer "niko ne želi da bude najgori đak u razredu".

Francuski premijer Eduar Filip juče je predstavio vladin plan da se radi na postizanju rodne jednakosti na radnom mjestu.

Prema jednoj mjeri kažnjavale bi se kompanije sa više od 50 zaposlenih ukoliko postoji "neopravdana" razlika u platama između polova, i to znatnom novčanom kaznom.

Prema statistikama u Francuskoj za osobe sličnih godina i ekvivalentnog radnog mesta postoji razlika u plati od devet odsto između žena i muškaraca.

Bonus video: