SUOČEN SA KAZNOM ZATVORA OD 175 GODINA

Asanžov otac: Džulijan trpi torturu u zatvoru

Šipton smatra neobičnim to što je Asanž u jednom od najzloglasnijih zatvora, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija da bude pušten na slobodu
1021 pregleda 0 komentar(a)
Asanž, Foto: AP, AP
Asanž, Foto: AP, AP

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je podvrgnut svim vrstama torture u zatvoru Belmarš u Londonu, gdje čeka saslušanje na kojem će se odlučivati o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je njegov otac Džon Šipton.

Otac osnivača "Vikiliksa" upozorava da Asanž u zatvoru pati i psihički i fizički, prenosi Tanjug.

Šipton, koji će u ime svog sina primiti nagradu grupe za zaštitu uzbunjivača, kaže da je neobično to što je Asanž u jednom od najzloglasnijih zatvora, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija da bude pušten na slobodu.

On ocjenjuje da su jedini koji u ovom slučaju krše zakon britanska vlada i Kraljevsko tužilaštvo, prenosi Indipendent.

"Posljednji put sam posjetio Džulijana u avgustu. Bio je pomalo uzdrman i patio je od anksioznosti. Dosta je izgubio na težini. Intenzitet njegove terapije je porastao tokom prošle godine. To je veoma uznemirujuće", kaže Asanžov otac i ističe da je on podvrgnut svim vrstama torture.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog dužine vremena koje Asanž provodi zatvoren, uključujući vrijeme koje je proveo u ambasadi Ekvatora u Londonu.

Nils Melcer, specijalni izvjestilac UN za torturu, osudio je u maju zatvaranje Asanža, kao i njegovo "namjerno, koncentrisano i trajno zlostavljanje".

Asanž, koji je u zatvoru zajedno sa nekim od najvećih britanskih kriminalaca, suočava se sa kaznom zatvora od 175 godina, prema optužnici Vašingtona.

On se tereti po 18 tačaka optužnice u SAD, uključujući špijunažu.

Većina navoda iz optužnice odnosi se na rad Vikiliksa, sajta na kojem su objavljena tajna dokumenta i depeše, uključujući više od milion poruka koje je otkrila obavještajna analitičarka Čelsi Mening.

Ročište pred sudom u Londonu, na kojem će biti odlučeno o njegovom izručenju, zakazano je za februar.

Preporučujemo za Vas