"DIPLOMATSKA PRAKSA NE PREDVIĐA TAKVO OBJAVLJIVANJE"

Peskov: Objavljivanje razgovora Trampa i Putina jedino uz obostranu saglasnost

Bijela kuća je oštro ograničila objavljivanje prepisa Trampovih razgovora s liderima drugih država, uključujući Putina
931 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i Putin, Foto: Reuters, Reuters
Tramp i Putin, Foto: Reuters, Reuters

Kremlj je danas saopštio da transkripti telefonskih razgovora američkog i ruskog predsjednika, Donalda Trampa i Vladimira Putina, mogu da budu objavljeni jedino uz pristanak Moskve.

Bijela kuća je oštro ograničila objavljivanje prepisa Trampovih razgovora s liderima drugih država, uključujući Putina.

Upitan o zahtjevu Kongresa SAD da se objave transkripti razgovora Putina i Trampa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je "objavljivanje moguće jedino uz obostranu saglasnost".

Peskov je naveo da "diplomatska praksa ne predviđa takvo objavljivanje", ali je dodao da će Moskva razmotriti to pitanje "ako dobije neke signale od SAD".

Sažetak transkripta Trampovog julskog telefonskog razgovora s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji je objavila Bijela kuća, sada je u fokusu istrage u okviru postupka Trampovog opoziva koji su pokrenule demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Iz tog transkripta se vidi da je Tramp tražio od Zelenskog da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, njegovog potencijalnog rivala na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Ono što je objavljeno pokazuje da su dvojica predsjednika kritički komentarisala njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Francuske Emanuela Makrona, što je već nanijelo štetu nastojanjima Ukrajine da uspostavi bliže veze sa Evropskom unijom i izazvalo oštre komentare ruskih zvaničnika i poslanika.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova poslova Rusije, Marija Zaharova, rekla je u nedjelju na državnoj televiziji da bi objavljivanje sadržine razgovora Tramp-Zelenski trebalo da upozori šefove drugih država da se čuvaju u razgovorima s američkim predsjednikom.

"Svi poslije ovog skandala shavataju da je opasno telefonom razgovarati s Vašingtonom", rekla je ona.