Merkel: Proces ujedinjenja u glavama građana još uvijek traje

"Mirna revolucija 1989. je uspjela jer građani više nisu mogli trpjeti da neko odlučuje u njihovo ime", rekla je kancelarka
436 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na centralnoj proslavi godišnjice njemačkog ujedinjenja u Kilu istakla zasluge građana bivše Istočne Njemačke u svrgavanju komunističke diktature i u procesu ujedinjenja, zatraživši istovremeno razumijevanje za njihovo nezadovoljstvo što još uvijek nisu dostigli nivo standarda zapadnih djelova zemlje.

"Mirna revolucija 1989. je uspjela jer građani više nisu mogli trpjeti da neko odlučuje u njihovo ime", rekla je kancelarka Merkel na centralnoj proslavi 29. godišnjice njemačkog ujedinjenja u Kilu.

Ona je istakla kako je do sada mnogo toga postignuto, ali da proces ujedinjenja još nije okončan.

"Državni projekat ujedinjenja je za nama. Ali, ujedinjenje Njemaca nije bilo gotovo ni 3. oktobra 1990, a nije gotovo ni danas. Proces ujedinjenja u glavama građana još uvijek traje", rekla je Merkel obraćajući se okupljenima.

Pozvala na ujedinjenje

Njemačka kancelarka je ukazala na nezadovoljstvo koje vlada među građanima područja koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj, ali je zatražila razumijevanje za njihovo nezadovoljstvo, prenosi Hina.

"Građani DDR-a su doživjeli brojne preokrete. Nakon tereta podjele Njemačke uslijedio je naporan proces ujedinjenja. Toga građani na zapadu zemlje moraju biti svjesni", rekla je Merkel, koja je i sama odrasla u DDR-u.

Merkel
Merkel(Foto: Reuters)

Njemačka kancelarka posebno je istakla da se treba prisjetiti žrtava "diktature SED-a" (Stranke socijalističkog jedinstva Njemačke), režimske stranke DDR-a.

Merkel je istovremeno upozorila da, uprkos nezadovoljstvu, rasprava mora ostati "unutar okvira njemačkog ustava".

"Mi moramo reći 'NE' netoleranciji, izolaciji, mržnji i antisemitizmu", rekla je njemačka kancelarka.

U svom govoru Merkel je pozvala i na više jedinstva među nacijama koje se nalaze pred velikim globalnim izazovima.

"Niti jedna zemlja ovog svijeta ne može sama izaći na kraj s problemima. Zato moramo više nego ikad razmišljati multilateralno umjesto unilateralno, globalno umjesto nacionalno, otvoreno umjesto izolacionistički", poručila je njemačka kancelarka.

Mjesec dana uoči skore 30. godišnjice pada Berlinskog zida, do kojeg je došlo 9. novembra 1989, ispitivanja pokazuju kako zapadni i istočni dio Njemačke dijele velike razlike u privrednom i političkom smislu.

Smatraju se građanima drugog reda

Više od polovine ispitanih Njemaca u istočnim djelovima zemlje smatra se građanima drugog reda, što rezultira i popularnošću desničarske, populističke Alternative za Njemačku u tim djelovima zemlje.

Prema posljednjim procjenama iz 2014, troškovi njemačkog ujedinjenja se kreću između 1,3 i dva biliona eura.

Građani na istoku Njemačke se osjećaju zakinutima jer su se životni uslovi mijenjali mnogo sporije nego što su to nakon ujedinjenja obećavali zapadni političari, a rašireno je mišljenje da je zapad zemlje istoku nametao mnoga rješenja.

Već i sam čin ujedinjenja, koji se danas slavi, zapravo ne znači ujedinjenje nego se zvanično radi o pripajanju "saveznih pokrajina koje su se nalazile u sklopu Njemačke Demokratske Republike Saveznoj Republici Njemačkoj".

Bonus video: