GLAVNI TUŽILAC NAJAVIO:

Ukrajina ipak preispituje slučaj Bajdenovog sina

Demokrate u SAD pokušavaju da dokažu da je Tramp zloupotrijebio službeni položaj i de fakto ucijenio Ukrajinu da pokrene istragu protiv Hantera Bajdena ukoliko želi nastavak vojne pomoći
1633 pregleda 0 komentar(a)
Glavni tužilac Ukrajine, Ruslan Rjabošapka, Foto: AP
Glavni tužilac Ukrajine, Ruslan Rjabošapka, Foto: AP

Glavni tužilac Ukrajine najavio da će preispitati nekoliko važnih slučajeva koje su vodili njegovi prethodnici, uključujući i slučaj koji se vodio protiv vlasnika gasne kompanije u kojoj je bio zaposlen sin Džoa Bajdena.

Najava preispitivanja nekoliko istraga uslijedila je poslije pokretanja procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, upravo zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i uslovljavanja vojne pomoći pokretanjem istrage protiv Bajdenovog sina.

Glavni tužilac Ukrajine, Ruslan Rjabošapka je rekao da ima namjeru da preispita ukupno 15 slučajeva, uključujući i najpoznatiji slučaj gasne kompanije "Burisma holdings" u čijem je upravnom odboru donedavno sjedio Bajdenov sin, Hanter, prenosi RTS.

Ostaje, međutim, nejasno koliko će najavljena procedura trajati.

"Ključne riječi u ovom procesu nisu ni Burisma ni Bajden", rekao je ukrajinski tužilac.

Ukrajinski Unian navodi da se istraga vodila o navodnom pranju 33 miliona dolara u komplikovanom pripajanju jedne kompanije holdingu Burisma u čijem je upravom odboru bio i Hanter Bajden. Među imenima koja su se pominjala tokom istrage je i Mikola Zločevski, biznismen i nekadašnji ministar ekologije.

Njujork tajms navodi da ukrajinske vlasti već mjesecima balansiraju između Trampa i demokrata, šaljući signale američkom predsjedniku da će ispitati slučaj, dok istovremeno poručuju demokratama da neće podleći pritisku američkog predsjednika.

Upravo zbog toga, ukrajinski tužilac je jasno naglasio da u vezi sa preispitivanjem ovih slučajeva nije "odgpovarao na bilo kakve telefonske pozive", ali da će ukoliko se pokaže da je neko kršio zakone pravovremeno reagovati.

Pokretanjem procesa opoziva, demokrate u SAD pokušavaju da dokažu da je Tramp zloupotrijebio službeni položaj i de fakto ucijenio Ukrajinu da pokrene istragu protiv Hantera Bajdena ukoliko želi nastavak vojne pomoći.

Istovremeno, Tramp je i od Kine zatražio da istraže ulogu porodice Bajden u seriji poslova.

Preporučujemo za Vas