Demonstranti u Atini Pompeu: "Idi kući!"

Ispred Skupštine Grčke hiljade demonstranata su skandirale "Pompeo idi kući!", dok je centar Atine zatvoren za saobraćaj, uz jako policijsko prisustvo
2601 pregleda 13 komentar(a)
Protesti protiv Pompea, Foto: Reuters
Protesti protiv Pompea, Foto: Reuters

Dok su hiljade antiameričkih demonstranata u Atini protestovale protiv njegove posjete, državni sekretar SAD Majk Pompeo je danas govorio o važnosti potpisivanja sporazuma o odbrani i kako bi Grčka mogla biti "stub stabilnosti regiona".

Ispred Skupštine Grčke hiljade demonstranata su skandirale "Pompeo idi kući!", dok je centar Atine zatvoren za saobraćaj, uz jako policijsko prisustvo.

"Grčka može igrati važnu stratešku ulogu u regionu" i "može biti stub stabilnosti", rekao je Pompeo koji se sastao s premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Kako se nastavlja pritisak Turske u istočnom Sredozemlju, za posjete Pompea je da ojača saradnju s Grčkom, tradicionalnim i istorijskim saveznikom Sjedinjenih Država u regionu i članicom NATO-a.

Biće potpisani sporazumi o "unaprijeđenju saradnje u odbrani" dveju zemalja, navode američki i grčki izvori.

Zapaljena američka zastava: Atina danas
Zapaljena američka zastava: Atina danas(Foto: Reuters)

Grčki premijer je govorio o napetoj situaciji na istočnom Sredozemlju, gdje Kipar, ostrvska članica EU, optužuje Tursku za obavljanje ilegalnih operacija bušenja podmorja u traganju za prirodnim gasom.

"Kipar je zatražio primjenu međunarodnog prava i pozdravljam pozitivan doprinos Sjedinjenih Država da pomognu plodonosnijoj klimi u regionu", rekao je Micotakis.

Evropska unija je više puta osudila tursko ilegalno bušenje podmorja kod Kipra, ali Ankara je ove nedjelje poslala istražni brod "Javuz" u ekskluzivnu pomorsku ekonomsku zonu Kipra gde operativne dozvole imaju francuski i italijanski energetski giganti "Total" i "Eni".

Pored razgovora sa Micotakisom koji je na vlasti od jula, Majk Pompeo će se sastati sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom i s ministrom odbrane Nikosom Panajotopulosom.

Posjeta Grčkoj je posljednja na turneji Pompea po Italiji i Balkanu gdje zapadnjaci i posebno Sjedinjene Države žele da se suprotstave uticaju Rusije.

Bonus video: