Tusk: Boris Džonson se igra sa budućnošću Evrope

Evropljani su zabrinuti zbog britanskog pokušaja da se oni okrive za neuspjeh pregovora i izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma
1327 pregleda 2 komentar(a)
Tusk i Džonson krajem septembra, Foto: DON EMMERT/Reuters
Tusk i Džonson krajem septembra, Foto: DON EMMERT/Reuters

Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk optužio je danas britanskog premijera Borisa Džonsona da se "glupom igrom" određivanja krivca za neuspjeh pregovora o Bregzitu, u stvari "igra s budućnošću Evrope".

"Borise Džonsone, ne radi se ovdje o tome ko će pobijediti u glupoj igri okrivljavanja nekoga. Budućnost Evrope i Velike Britanije kao i bezbjednosti i interesa naših naroda je u pitanju. Vi ne želite sporazum, vi ne želite produženje, vi ne želite da odustanete (od razlaza) quo vadis (kuda ideš)?", napisao je Donald Tusk na Tviteru, nešto više od nedjelju dana prije evropskog samita o razlazu s Londonom.

Prema BBC-u, saradnici britanskog premijera Borisa Džonsona smatraju da su pregovori s Briselom pred slomom, poslije današnjeg upozorenja njemačke kancelarke Angele Merkel da je vrlo malo vjerovatno da će biti sporazuma ako London ne pristane na kompromis.

Evropski pregovarač Mišel Barnije predviđa sjutra da obavijesti članove Evropske komisije o stanju pregovora s Londonom, saopštila je njegova služba. On će se večeras sastati sa šefom diplomatije Irske Sajmonom Kovenejem.

Bregzit
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Komisija odbija da govori o neuspjehu pregovora.

"Tehnički razgovori se nastavljaju danas takodje i ne vidim kako su pregovori propali ako se odvijaju danas i narednih dana", rekla je portparolka Mina Andreeva.

Nova runda pregovora između Dejvida Frosta, izaslanika britanskog premijera i Pauline Dejmek-Hak člana tima pregovarača EU planirana je za danas popodne. Međutim nikakav napredak nije zabilježen poslije dvije runde pregovora juče.

Novi razjašnjen tekst bio je predat Evroplajnima ali on "ne odgovara zahtjevima", kažu evropski izvori.

Evropljani su zabrinuti zbog britanskog pokušaja da se oni okrive za neuspjeh pregovora i izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Jedan britanski zvaničnik, piše konzervativni nedjeljnik Spektejtor (Spectator), danas je optužio premijera Irske Lea Varadkara da ne želi da pregovara.

"Ima dosta ljudi u Parizu i Berlinu koji bi voljeli da razgovaraju o našoj ponudi, ali (Angela) Merkel i (Emanuel) Makron neće pritisnuti Barnijea ako Irska ne izjavi da želi da pregovara", rekao je taj britanski zvaničnik.

Evropljani odbijaju pravo veta koje London želi da da skupštini i vladi Sjeverne Irske, i smatraju "problematičnim" predloge u planu carinske kontrole između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske poslije Bregzita koji bi trebalo da bude 31. oktobra.

Bonus video: