PISALI O GRUPI "VAGNER"

Ruskim novinarima prijete zbog istraživanja o plaćenicima

Vagner se dovodi u vezu sa ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, kiji je dobio nadimak „Putinov kuvar” zbog ugovora za ketering sa Kremljom
1433 pregleda 0 komentar(a)
Roman Badanjin, Foto: Vedomosti.ru
Roman Badanjin, Foto: Vedomosti.ru

Grupa ruskih novinara koji istražuju aktivnosti tajnovite grupe ruskih plaćenika u Africi i na Bliskom istoku, izloženi su prijetnjama i maltretiranju, rekao je njihov urednik.

„Proekt“, nezavisno onlajn izdanje sa sjedištem u Moskvi, počeo je u martu da objavljuje članke o ulozi grupe Vagner.

Otprilike u isto vrijeme, urednik Roman Badanjin je rekao da novinari elektronskom poštom dobijaju poruke u kojima im se prijeti fizičkom odmazdom.

Nepoznate osobe su pokušale da provale u naloge novinara na Fejsbuku, Telegramu i Guglu, a jednoga je na ulici uhodio muškarac koji ga je snimao kamerom, prenio je Rojters.

Badanjin je rekao da ne može dokazati ko stoji iza kampanje koja je kulminirala prošlog mjeseca kada ja Proekt počeo istragu o navodnim aktivnostima Vagnera u Libiji.Vagner se dovodi u vezu sa ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, kiji je dobio nadimak „Putinov kuvar” zbog ugovora za ketering sa Kremljom.

Osobe povezane sa Vagnerom ranije su rekle Rojtersu da ta grupa sprovodi tajne operacije u ime Kremlja u Ukrajini i Siriji. Grupa je dospjela u centar pažnje prošle godine, kada su u Centralnoafričkoj Republici ubijena tri ruska istraživačka novinara.

Vagner se dovodi u vezu sa ruskim biznismenom Jevgenijem Prigožinom, koji je dobio nadimak „Putinov kuvar” zbog ugovora za ketering sa Kremljom.