OBAVIJESTIO KABINET O NAPRETKU U DIJALOGU

Džonson rekao da postoji šansa za postizanje sporazuma o Bregzitu

Portparol britanskog premijera naveo je da su preostala neriješena pitanja u postizanju dogovora, a da su razgovori sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom partijom u toku
703 pregleda 3 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ministrima iz svoje vlade da postoji šansa da se postigne dogovor o novom sporazumu o Bregzitu sa Evropskom unijom.

Portparol britanskog premijera naveo je da su preostala neriješena pitanja u postizanju dogovora, a da su razgovori sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom partijom u toku, prenio je Rojters.

"Premijer je obavijestio kabinet o napretku u tekućim razgovorima o Bregzitu, dodavši da postoji šansa da se osigura dobar posao, ali još nismo to postigli, ima otvorenih pitanja", rekao je Džonsonov portparol.

Ranije danas britanski sekretar za Bregzit, Stiven Barkli naglasio je da bi Džonson mogao da pošalje pismo kojim bi zatražio od Brisela novo odlaganje datuma izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, ukoliko se sporazum ne zaključi do 19. oktobra.

"Vlada će se povinovati zakonu koji nalaže da premijer pošalje pismo u Brisel kojim bi zatražio novo odlaganje izlaska zemlje iz EU", rekao je Barkli.

Zakon usvojen na inicajativu poslanika koji se protive Bregzitu bez sporazuma zahtjeva da premijer zatraži od Brisela produženje člana 50 i posle 31. oktobra ukoliko se sporazum ne zaključi do subote.

Neki od ministara su naveli da bi vlada mogla da pošalje drugo pismo u Brisel kojim bi se zvaničnici EU obavijestili da ignorišu prvo o produženju Bregzita.

Barkli tvrdi da nije upoznat da takav plan postoji.

Preporučujemo za Vas