Postignut dogovor o ključnim pitanjima Bregzita, osim o PDV-u

Stručnjaci obje strane postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usuglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU u socijalnim i ekološkim pitanjima
1199 pregleda 0 komentar(a)
Barnije u Briselu, Foto: Reuters
Barnije u Briselu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2019. 09:13h

Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor o svim ključnim pitanjima Bregzita, osim o PDV-u, rekao je evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije ambasadorima Evropske unije, kazale su sinoć kasno evropske diplomate.

Stručnjaci obje strane postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usuglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU u socijalnim i ekološkim pitanjima, rekao je Barnije zemljama članicama.

Na sastanku je nekoliko ambasadora izrazilo zabrinutost što nije ostalo dovoljno vremena za provjeru bilo kakvog pravnog teksta koji bi se zaključio prije evropskog samita u Briselu, kažu diplomate.

To će otežati usvajanje teksta evropskim liderima.

Francuski državni sekretar za evropske i inostrane poslove Žan-Batist Lemoan danas je, nekoliko sati pred početka dvodnevnog samita lidera EU u Briselu, kazao da je sporazum na dohvat ruke, ali da još ništa nije zagarantovano.

"Čini se da je sporazum na dohvat ruke, ali još ništa nije zagarantovano. Nadamo se sporazumu, biće odlično ako bude postignut u narednim satima", rekao je Lemoan.

Ranije je politička urednica BBC-ja Laura Kinsberg objavila na Tviteru da se dogovor o Bregzitu neće finalizovati u srijedu, pozivajući se na neimenovani izvor iz britanske vlade, prenosi Hina.

"Vladin izvor mi je otkrio da se večeras neće postići dogovor. Nije jasno znači li to da još nema napretka ili im je potrebno samo još malo vremena", napisala je Kinsberg.

Bonus video: