Novi gradonačelnik Budimpešte planira da pokaže liberalnu stranu svoje države

Mađarska je puno više od Orbana

„Razbili smo mit da je Fides nepobjediv i ovo ima ogroman značaj za cijelu zemlju,“ rekao je Karačonj danas u intervjuu za „Gardijan“, prije nego što je biciklom pošao do zgrade opštine na ceremoniju primopredaje vlasti
1015 pregleda 1 komentar(a)
Političku filozofiju zasniva na kompromisu: Karačonj, Foto: Reuters
Političku filozofiju zasniva na kompromisu: Karačonj, Foto: Reuters

Novoizabrani gradonačelnik Budimpešte je obećao da će ostatku Evrope dokazati da je Mađarska više od politike njenog ultradesničarskog premijera Viktora Orbana.  

Gergelj Karačonj (44), čiji program se zalaže za „zeleniju“ i pošteniju Budimpeštu, pobijedio je na izborima u nedjelju sa više od 50 odsto glasova. On je porazio Orbanovog kandidata uprkos kampanji provladinih medija protiv njega.

Opozicija je pobijedila i u još nekoliko gradova, u prvom porazu za Orbana nakon više od decenije. Orbanova stranka Fides je osvojila treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima prošle godine i kontroliše većinu medija u zemlji.

„Razbili smo mit da je Fides nepobjediv i ovo ima ogroman značaj za cijelu zemlju,“ rekao je Karačonj danas u intervjuu za „Gardijan“, prije nego što je biciklom pošao do zgrade opštine na ceremoniju primopredaje vlasti.  

Gergelj Karačonj
Danas preuzeo dužnost gradonačelnika: Karačonj(Foto: mandiner.hu)

Prvi čovjek Budimpešte obećava da će proširiti saradnju sa liberalnim gradonačelnikom Varšave Rafalom Tšaskovskim i drugim gradonačelnicima centralne Evrope kako bi napravili protivtežu sukobljavajućem stavu vlada Mađarske i Poljske prema Briselu.

„Vlade tih država nas udaljavaju od jezgra Evrope, a ovo je region koji bi trebalo da bude najviše zainteresovan za to da nemamo Evropu u dvije brzine“, kaže Karačonj, liberalni sociolog.

On je ispričao da je za prvi dan na poslu planirao sa pošalje dva pisma, jedno Orbanu sa zahtjevom da se sastanu, a drugo rektoru Centralnoevropskog univerziteta (CEU) da traži da ta ustanova zadrži što je više moguće programa u Budimpešti.

Univerzitet, koji za studente iz cijelog svijeta organizuje master studije na engleskom, primoran je da neke programe preseli u Beč nakon što je vlada odbila da mu odobri izdavanje diploma koje su akreditovane u Americi. Univerzitet je osnovao filantrop Džordž Soroš, kojeg Orbanova vlada smatra neprijateljem koji želi da uništi Mađarsku.

Karačonj kaže da nema moć da mijenja pravna okvir, ali da će uvjeriti CEU da je dobrodošao u taj grad.

U razgovoru za „Gardijan“, Karačonj kaže da će sa Orbanovom vladom vidjeti postoji li način da sarađuju.  

„Moja politička filozofija se zasniva na kompromisu i postizanju konsenzusa. Ponekad poželim da sam političar u nekoj skandinavskoj zemlji gdje se može vladati putem konsenzusa, ali je moj posao da se borim za mir.“

Postoje, međutim, vrijednosti oko kojih neće praviti kompromis, i ako Fides odluči da ide putem sukoba, spreman je da se bori, dodao je novi gradonačelnik.  

Prioriteti za prvu godinu mandata su poboljšanje socijalne zaštite za porodice sa niskim primanjima, povećanje finansija za skloništa za beskućnike i unapređenje javnog transporta. Obećao je da će poboljšati ekološki kredibilitet Budimpešte i prisustvovati godišnjoj paradi ponosa.

Provladini mediji tvrde da je Karačonj pobijedio samo zahvaljujući glasovima stranaca koji žive u Budimpešti. Orban je umanjio značaj rezultata i ukazao na dobar učinak u ruralnim sredinama i na malo povećanje ukupnog broja glasova koje je osvojio Fides.  

Karačonj je rekao da se građani Budimpešte i drugih velikih gradova ne razlikuju od ostalih Mađara, ali da imaju pristup „potpuno drugačijoj medijskoj slici“ koja je pomogla se se razbije vladina propaganda.

Jedinstvena opozicija recept za rušenje Orbana

Orbanovom opstanku na vlasti doprinosi i to što je opozicija slaba i godinama je pogađaju međusobni sukobi.

Analitičari, međutim, smatraju da će preuzimanje prijestonice od Fidesa biti veliki psihološki podstrek za opoziciju, koja se ove godine ujedinila nakon devet ubjedljivih poraza na izborima od 2006.

Novi gradonačelnik Budimpešte smatra da saradnja opozicije nema alternativu i da njegova pobjeda predstavlja model kojim se može pobijediti vladajuća stranka, prenio je Rojters.

„Potrebno je ujediniti se, puno raditi i kanalisati frustracije birača“, kaže Karačonj.

Orbanova vladavina, podstaknuta ekonomskim uspjehom, je jača nego ikad i sljedeći izborni izazov ga čeka tek 2022.