Desetine hiljada Čeha protestuje: "Neko ko je mlatio demonstrante nema šta da traži na poziciji"

"Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast", jedan je od mnogih transparenata kojima Česi izražavaju ogorčenje
58 pregleda 1 komentar(a)
Prag, protest, Foto: Reuters
Prag, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 21:09h

Više od 10.000 Čeha u Pragu i hiljade u još 10 gradova širom Češke izašlo je danas na ulice da potpiše peticiju i protestuje zbog izbora nekadašnjeg totalitarnog komunističkog policajca Zdenjeka Ondračeka na čelo parlamentarnog Odbora za kontrolu Generalne inspekcije češke policije.

"Neko ko je mlatio demonstrante tokom Palahove sedmice u januaru 1989, i koji, do današnjeg dana zbog toga ne žali, nema šta da traži na tako simboličnoj poziciji", izjavila je organizatorka protesta Lucije Kohoutova.

"Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast", jedan je od mnogih transparenata kojima Česi izražavaju ogorčenje zbog toga što demokratske stranke dopuštaju da nereformisani češki komunisti na funkcije predlažu ljude koji su se u doba totalitarnog režima izblamirali a ni danas ne vide ništa loše u tome što su pendrecima mlatili građane na mirnim demonstracijama.

U Pragu su u jednom trenutku večeras na poziv organizatora demonstranti savili listove peticije koje potpisuju u simbolične bijele pendreke a na Vaclavski trg su donijeli i ogroman bijeli pendrek.

"Bureš u koš", "Miloš u koš", skandirali su demonstranti i protiv češkog predsjednika Miloša Zemana i protiv premijera Andreja Babiša koji nije na sudu još uspio da dokaže da ga je komunistička totalitarna policija neopravdano evidentirala kao tajnog saradnika pod pseudonimom Bureš, kada je bio mladi spoljno-trgovinski predstavnik Čehoslovačke u Maroku.

Izbor Ondračeka na čelo parlamentarnog odbora koji kontroliše ispravnost postupanja češke policije za mnoge Čehe došao je kao šamar jer ove godine Češka obilježava 50-godišnjicu puča kojim su čehoslovački komunisti u februaru 1948. godine preuzeli vlasti u Čehoslovačkoj i na četiri decenije je pretvorili u satelit Sovjetskog Saveza.

Ondraček je izabran na čelo odbora u petak iz trećeg pokušaja a i dalje tvrdi da nema čega da se stidi što je kao mladi policajac prije pada komunista bio u jedinici koja je pendrecima rastjerivala demonstrante.

"Njegov izbor je zastrašujuće nastavljanje trenda kada ekstremistički stavovi dobijaju legitimitet kao nova društvena norma", kazao je jedan od organizatora peticije protiv Ondračeka Vojteh Otevržel.

Češki premijer u ostavci koji pregovara o formiranju nove vlade uz podršku nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske, Andrej Babiš, pod sve jačim pritiskom poručio je uoči demonstracija da traži smjenjivanje Ondračeka sa funkcije predsjednika tog odbora.

"Njegov izbor je nesrećan. Dogovorom svih stranaka ta funkcija pripala je komunistima. Oni su predložili Ondračeka. Kao što znate, bili smo protiv. Tri puta nije bio izabran. Tražili smo da predlože drugog kandidata. Nisu nam izašli u susret", napisao je Babiš na Fejsbuku.

Češki premijer uoči današnjih protesta poručio je da ako niko ne pokrene postupak smenjivanja Ondračeka, da će to učiniti on lično.