peti dan mobilizacije

Katalonski demonstranti blokirali špansko-francusku granicu

Demonstranti su u oba smjera blokirali auto-put kod La Žonkere blizu Đirone, kao i nacionalni auto-put blizu francusko-španske granice, navelo je špansko Ministarstvo saobraćaja
1477 pregleda 0 komentar(a)
Katalonski demonstranti, Foto: Reuters
Katalonski demonstranti, Foto: Reuters

Drumsku granicu između Španije i Francuske blokirali su u oba smjera katalonski separatistički demonstranti petog dana mobilizacije zbog presuda izrečenih njihovim vođama u španskom sudu, saopštila je španska vlada.

Demonstranti su u oba smjera blokirali auto-put kod La Žonkere blizu Đirone, kao i nacionalni auto-put blizu francusko-španske granice, navelo je špansko Ministarstvo saobraćaja.

U Barseloni, gdje se danima održavaju demonstracije zbog presuda katalonskim vođama noćas su izbili novi okršaji između policije i demonstranata.

Prema scenariju koji se ponavlja nekoliko uzastopnih noći od kada su počeli protesti poslije izricanja presude katalonskim vođama u ponedjeljak, mirni protesti se izmaknu kontroli i radikalne pristalice secesije počnu da se sukobljavaju sa policijom. Noćas su oni zapalili brzo postavljenu barikadu na centralnoj ulici, koja je popularna turistima.

Policija je pokušala separatiste da drži razdvojene od protesta nekoliko stotina ekstremnodesničarskih pristalica jedinstva Španije.

Katalonski demonstranti su ogorčeni zbog tešklih zatvorskih kazni od devet do 13 godina izrečenih njihovim vođama u ponedjeljak u španskom sudu zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine.

Za danas je najavljen dan opšteg štrajka u Kataloniji, a marševi slobode koji su krenuli iz raznih oblasti treba da se sliju u Barselonu na velike demonstracije predviđene oko 17.00 sati po centralnoevropskom vremenu.