ZAVRŠEN DVODNEVNI SAMIT EU

Junker: Istorijska greška blokiranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom

Predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, rekao je da će se EU vratiti na to pitanje prije samita za Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine
1706 pregleda 0 komentar(a)
Junker, Foto: AP
Junker, Foto: AP

Vođe institucija Evropske unije ocijenili su danas kao "tešku istorijsku grešku" blokadu otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

"To je teška istorijska greška", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU. 

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je ocijenio takođe da se radi o "grešci" jer, kako je rekao, "ogromna većina zemalja članica podržava otvaranje tih pregovora". 

"Ako EU želi da bude poštovana, treba da poštuje svoje preuzete obaveze", upozorio je Junker u obraćanju poslije svog posljednjeg samita EU na kojem je učestvovao.

On je rekao da ne sumnja da će jednog dana te dvije zemlje biti punopravne članice EU, prenijela je portparolka EU Maja Kocijančić.

Francuska, Holandija i Danska odbile su da odobre početak pregovora sa te dvije zapadnobalkanske zemlje.  

Tusk je rekao da će se EU vratiti na to pitanje prije samita za Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine, kako i piše u jednoj rečenici u zaključcima samita koje je objavila EU.

Dimitrov: Kažite ako ne postoji konsenzus

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da najmanje što EU duguje građanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

"Najmanje što EU duguje regionu jeste da bude iskrena prema nama. Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. godine, građani zaslužuju da znaju", naveo je Dimitrov na Tviteru.

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se "snažno borili" da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, "odaju priznanje za postizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativ u Sjevernoj Makedoniji".

"Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrijednosti kod kuće", dodao je šef sjevernomakedonske diplomatije.

Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od decembra 2005. godine, a Albanija od juna 2014.

Preporučujemo za Vas