NAKON ŠTO POSLANICI NISU GLASALI ZA SPORAZUM

EU: Britanska vlada da nas informiše o narednim koracima

AP prenosi da je Evropski parlament planirao da podrži sporazum o Bregzitu do četvrtka uveče, da je on odobren u britanskom parlamentu
486 pregleda 0 komentar(a)
Protivnici bregzita i demonstranti koji podržavaju izlazak iz EU danas u Londonu, Foto: AP
Protivnici bregzita i demonstranti koji podržavaju izlazak iz EU danas u Londonu, Foto: AP
Ažurirano: 19.10.2019. 19:00h

Evropska unija saopštila je da je na britanskoj vladi da "što je prije moguće" informiše preostalih 27 država članica Unije o akcijama koje će preduzeti.

Saopštenje dolazi nakon što poslanici nisu glasali za sporazum o Bregzitu.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva rekla je da je komisija obaviještena o glasanju u britanskom parlamentu i da nije predložila dalje akcije, prenosi Tanjug.

"Na britanskoj vladi je da nas informiše o narednim koracima što je prije moguće", navela je ona na Tviteru.

AP prenosi da je Evropski parlament planirao da podrži sporazum o Bregzitu do četvrtka uveče, da je on odobren u britanskom parlamentu.

Oglasio se i poljski premijer Mateuš Moravijecki, koji je rekao da njegova zemlja ne vidi današnje glasanje u britanskom parlamentu kao odbacivanje sporazuma o Bregzitu, već prije kao odlaganje.

On je na Tviteru poručio da će Poljska podržati "pozitivan pristup na nivou EU predlogu vlade Borisa Džonsona".

Moravijecki je dodao da bi za lidere 27 zemalja članica EU trebalo da bude prioritet da se izbjegne "haotičan Bregzit bez sporazuma".

Lideri EU moraće da odluče o eventualno novom produženju do 31. oktobra, kada ističe rok za Bregzit.

Jelisejska palata: Dodatno odlaganje nije nikome u interesu

 Francusko predsjedništvo ocijenilo je danas da dodatno odlaganje bregzita nije nikome u interesu, komentarišuči odluku britanskog parlamenta da odloži glasanje o novom sporazumu.

"Sporazum je postignut pregovorima, i sada je na britanskom parlamentu da se izjasni da li ga prihvata ili odbija. Potrebno je glasanje o tome", navela je Jelijsejska palata.

Preporučujemo za Vas