UPRKOS DŽONSONOVOM PISMU

BBC: Ministri insistraju da Velika Britanija napusti EU do 31. oktobra

U skladu sa odlukom parlamenta, Džonson je bio u obavezi da od EU zatraži novi datum za istupanje Velike Britanije iz članstva u EU
1210 pregleda 2 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Ministri u Vladi Velike Britanije insistiraju da ta zemlja napusti Evropsku uniju (EU) do 31. oktobra uprkos pismu koje je Briselu poslao premijer Boris Džonson, a kojim se traži odlaganje izlaska, piše danas BBC.

Džonson je sinoć poslao nepotpisano pismo EU tražeći odlaganje Bregzita (izlazak Velike Britanije iz EU), ali je poslao i drugu poruku u kojoj ističe da on ne želi produženje roka.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab kazao je da je Džonson dokazao da su "oni koji su bili sumnjičavi u krivu" tako što je postigao novi dogovor sa EU i da je on bio ubijeđen da će do Bregzita doći na Noć vještica (31. oktobar), piše BBC.

Njegov kolega Majkl Gov rekao je za Skaj njuz da vlada ima sposobnosti da zemlja napusti EU 31. oktobra.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je sinoć na Tviteru napisao da je zahtjev za odlaganje Bregzita stigao.

"Sada ću početi konsultacije sa liderima EU o daljim koracima", napisao je Tusk sinoć.

Britanski parlament usvojio je juče amandman poslanika Olivera Letvina kojim se zahtijeva odlaganje glasanja o sporazumu o Bregzitu, odnosno donošenje konačne odluke dok se ne usvoji poseban zakon o sporazumu.

U skladu sa odlukom parlamenta, Džonson je bio u obavezi da od EU zatraži novi datum za istupanje Velike Britanije iz članstva u EU.

Džonson je u parlamentu rekao da ne želi da pregovara o novom odlaganju, a odmah poslije glasanja Evropska komisija navela je da je na Londonu da navede šta treba dalje da učini EU po pitanju Bregzita.

Preporučujemo za Vas