NIJE USPIO DA IZDEJSTVUJE ODLAGANJE PROCESA

Asanž se pojavio pred londonskim sudom, djelovao utučeno i zbunjeno

Osnivač Vikiliksa je prkosno podigao pesnicu prema pristalicama koje su ispunile galeriju sudnice kako bi vidjele svog heroja
1476 pregleda 1 komentar(a)
Asanž se pojavio pred sudom: Crtež iz sudnice, Foto: AP
Asanž se pojavio pred sudom: Crtež iz sudnice, Foto: AP

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pojavio se danas pred sudom u Londonu u okviru postupka za njegovo izručenje u SAD koje ga optužuju za špijunažu, gdje nije uspio da izdejstvuje odlaganje procesa kako bi njegov pravni tim imao više vremena da se pripremi za slučaj.

Asanž je prkosno podigao pesnicu prema pristalicama koje su ispunile galeriju sudnice kako bi vidjele svog heroja.

Izgledao je kao da je oslabio, ali zdravo, iako je govorio veoma blago i povremeno djelovao utučeno i zbunjeno.

Asanž
Crtež iz sudnice: Asanž(Foto: AP)

Asanž i njegov pravni tim nisu uspjeli da ubijede sudiju Vanesu Barajtser da je tromjesečno odlaganje u inače sporom procesu opravdano.

Pošto je sudija odbila da odloži proces, Asanž je nervoznim glasom rekao da ne razumije procedure pred sudom.

Kazao je i da njegov slučaj "nije pravedan", jer vlada SAD ima "neograničene resurse", dok on nema lak pristup ni advokatima ni dokumentima koji su mu potrebni za borbu protiv izručenja.

"Oni imaju sve prednosti", naveo je 48-godišnji Asanž kog SAD traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Vlasti SAD terete Asanža za kovanje zavjere s bivšom analitičarkom američke vojne obavještajne službe Čelsi Mening za upad u računar s povjerljivim podacima u Pentagonu. Ta optužnica je objavljena 11. aprila, pošto je Asanž ranije tog dana uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. kako ne bi bio izručen Švedskoj po optužbi za seksualni napad.

Preporučujemo za Vas