PRVO GLASANJE VEČERAS

Džonson prijeti opštim izborima i povlačenjem zakona o Bregzitu

Zakon o povlačenju je objavljen sinoć, a poslanici će danas kasnije glasati o tome hoće li pristati na predloženi plan rasprava kojim bi se na kraju ovaj Zakon izglasao
1297 pregleda 1 komentar(a)
Džonson u parlamentu, Foto: AP
Džonson u parlamentu, Foto: AP
Ažurirano: 22.10.2019. 15:55h

Britanska vlada je spremna povući svoj Zakon o Bregzitu i sazvati opšte izbore, ako poslanici u parlamentu odustanu od planiranog rasporeda rasprave kojim se treba izglasati taj zakon, kao i ostali potrebni za sprovođenje Bregzita, a EU odobri novo produženje za Bregzit sve do 31. januara.

Zakon o povlačenju

Zakon o povlačenju je objavljen sinoć, a poslanici će danas kasnije glasati o tome hoće li pristati na predloženi plan rasprava kojim bi se na kraju ovaj Zakon izglasao, prenosi Hina.

Premijer Boris Džonson sada prijeti parlamentu da odustane od tog plana.

Takođe traži da EU odloži Bregzit, a onda će on povući ovaj Zakon i sazvati opšte izbore. Zakonom se u britansko zakonodavstvo implementiraju odredbe sporazuma o Bregzitu.

Iz vlade su za BBC poručili da ne žele više trošiti vrijeme na ovaj saziv parlamenta.

Prvo glasanje večeras

Glasanje o tom predlogu Zakona, koji je objavljen u ponedjeljak i ima 115 stranica, očekuje se danas u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.

Prema analizi Fajnenšel tajmsa, Džonson će tijesno "preživjeti glasanje" te će za njegov nacrt zakona glasati 320 poslanika, a 315 će biti protiv.

Vlada je uvjerena da će nacrt zakona koji prati sporazum o bregzitu proći, a u tom slučaju, istoga dana parlament će glasati o vladinom predlogu dnevnog reda za preostala čitanja, s čime Džonson planira završiti u četvrtak, pod uslovom da amandmani opozicije, kojim bi njegov sporazum bio srušen, ne budu prihvaćeni. 

Opozicioni poslanici su istakli da parlamentu, u normalnim okolnostima, treba najmanje deset dana da se usvoje slični zakoni.

Britanski think-tank, Institute for Government, pokazao je da će poslanici imati manje vremena za kompletnu zakonsku proceduru, nego, na primjer, o zakonu kojim se zabranjuje korišćenje divljih životinja u cirkusima.

Vladin nacrt zakona predviđa tranziciono razdoblje bregzita do decembra 2020, što je problematično mnogim parlamentarcima koji misle da je nemoguće u tom razdoblju sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini, što bi bilo slično neuređenom bregzitu.

Portparol: Odbijanjem vladinog predloga EU dobija kontrolu nad bregzitom 

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je u utorak, na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, kako moguće odlaganje bregzita zavisi od današnjeg glasanja u Donjem domu britanskog parlamenta.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je kako je bregzit trošenje vremena i energije i da će Evropski parlament glasati o usvajanju sporazuma isključivo nakon što to učini britanski parlament.

Ako parlament ne izglasa Džonsonov predviđeni vremenski okvir za amandmane plan o napuštanju EU 31. oktobra, postao bi puno teži, navodi Rojters.

Portparol britanskog premijera kazao je kako odbijanjem vladinog predloga parlament predaje kontrolu nad bregzitom Uniji.

"Ne postoji garancija da će EU podržati odlaganje", kazao je on, upozorivši da bi posljedica mogla biti neregulisani bregzit.

Ako se prihvati vladin dnevni red, uslijediće amandmani opozicije, koji će vjerovatno predlagati tješnje ekonomske veze s EU ili drugi referendum o bregzitu.

Vlada je s tim u vezi upozorila da su pregovori s EU- završeni, zbog čega su problematični amandmani koji mijenjaju sporazum s EU.

Ako vladin nacrt zakona bude usvojen danas i ako preživi opozicione amandmane u srijedu, u četvrtak nastupa treće čitanje.

Nakon toga gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, mora proći sličnu proceduru kao i Donji dom, kako bi Džonsonov sporazum s EU postao britanski zakon.

U slučaju da EU odluči da neće odložiti datum bregzita, a Džonsonov sporazum ne bude usvojen u parlamentu, Velika Britanija napušta EU bez sporazuma 31. oktobra.

Preporučujemo za Vas