Lange o kontramjerama EU: Pogoditi SAD tamo gdje boli

Predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu Bernd Lange rekao je da EU ne mora u cent da uvede iste kontratakse kao SAD ali treba pažljivo da ih usmjeri na američki izvoz, kao u slučaju soje i kukuruza
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.03.2018. 11:40h

Zvaničnik Evropskog parlamenta rekao je danas da bi Evropska unija trebalo da usvoji mjere za uvoz američke robe koje bi SAD "zaista osjetile" ukoliko predsjednik Donald Tramp ostvari prijetnje i podigne takse na uvoz čelika i automobila u SAD.

Predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu Bernd Lange rekao je da EU ne mora u cent da uvede iste kontratakse kao SAD ali treba pažljivo da ih usmjeri na američki izvoz, kao u slučaju soje i kukuruza.

Lange, predstavnik njemačkih Socijaldemokrata u evropskom parlamentu, rekao je za javni radio RBB-Inforadio danas da bi Evropljani trebalo da usvoje mjere koje će pogoditi SAD tamo gdje boli.

On je izrazio nadu da će "razumni" glasovi u SAD spriječiti Trampa od uvođenja taksi na uvoz.

Poslije objave Vašingtona da će uskoro uvesti takse od 25 odsto za uvoz čelika i 10 odsto za aluminijum EU je u petak objavila da priprema mjere recipročne američkim, i pomenula motocikle Harli-Dejvidson, viski burbon i farmerke Livajs (Levi's).

Tramp je posle toga najavio da bi mogao da uvede takse i na uvoz automobila iz Evrope ukoliko EU sprovede svoju prijetnju o kontramjerama.

Bonus video: