Projekcije: Ljevici najviše glasova u Tiringiji, veliki skok krajnje desnice

Prema projekcijama televizije ZDF, te dvije stranke na krajevima političkog spektra dobile su više od polovine glasova - Ljevica koja je na vlasti u Tiringiji gotovo 30 odsto, a AfD 23 odsto
1106 pregleda 0 komentar(a)
Ramelov, Foto: Reuters
Ramelov, Foto: Reuters

Najviše glasova na današnjim izborima za parlament savezne njemačke države Tiringija dobila je Ljevica, nasljednica partije nekadašnjih istočnonjemačkih komunista, dok je kranje desna Alternativa za Njemačku (AfD) znatno ojačala i zauzela drugo mjesto, pokazuju projekcije rezultata.

Prema projekcijama televizije ZDF, te dvije stranke na krajevima političkog spektra dobile su više od polovine glasova - Ljevica koja je na vlasti u Tiringiji gotovo 30 odsto, a AfD 23 odsto.

Guverner Tiringije Bodo Ramelov vjerovatno će izgubiti većinu koju je njegova Ljevica u dosadašnjem sazivu imala uz koaliciju s dvije lijeve stranke, zbog čega će morati ili da potraži četvrtog partnera ili da pokuša s manjinskom vladom.

Hrišćansko demokratska unija kancelarke Angele Merkel, koja je prema projekcijama osvojila oko 22 odsto glasova, isključila je mogućnost koalicije i sa Ljevicom i sa AfD, čiji je lider u Tiringiji Bjern Heke pod nadzorom obavještajne službe zbog ekstremističkih pogleda.

Bjern Heke
Bjern Heke(Foto: Reuters)

Prema projekcijama, Ljevica je danas dobila nešto više glasova nego na izborima u Tiringiji 2014. godine, dok je podrška birača AfD-u više nego udvostručena u odnosu na glasanje prije pet godina.

Bonus video: