PRIPREME JOŠ U TOKU

Barnije: Još postoji rizik od haotičnog Bregzita

Pregovarač EU upozorava da će budući trgovinski pregovori biti "teški i zahtjevni"
331 pregleda 0 komentar(a)
Barnije, Foto: AP
Barnije, Foto: AP

Pregovarač Evropske unije za Bregzit, Mišel Barnije, izjavio je da još postoji rizik od haotičnog odlaska Velike Britanije iz evropskog bloka bez sporazuma i da će budući trgovinski pregovori biti "teški i zahtjevni".

Barnije navodi da su pripreme još u toku.

"Rizik da se Bregzit dogodi bez ratifikovanog sporazuma još postoji. Još moramo da se pripremamo", rekao je Barnije u govoru u Briselu.

Ističe da "u svim državama članicama postoji velika razlika u spremnosti između većih kompanija i malih i srednjih preduzeća" i dodao da nije vrijeme da se bude samozadovoljan, već je potrebno raditi sa malim i srednjim preduzećima, prenio je Rojters.

Dodaje da bi odlazak bez sporazuma mogao da se dogodi krajem januara, ukoliko britanski parlament ne bude ratifikovao sporazum britanskog premijera Borisa Džonsona i London ne dobije još jedno odlaganje odlaska iz EU, prenosi Tanjug.

"To bi, takođe, moglo da se dogodi na kraju status-kvo tranzicionog perioda nakon Bregzita, do kraja 2020. godine, ukoliko ne bude postignut novi trgovinski sporazum između dvije strane, a ne bude dato ekstra vrijeme da se on postigne", naveo je Barnije.

Upozorava da ima malo vremena između Bregzita i kraja 2020. godine da se postigne novi trgovinski sporazum.

"Biće to teški i zahtjevni pregovori", rekao je Barnije i dodao da će vrijeme koje je na raspolaganju za postizanje novog trgovinskog sporazuma biti izuzetno kratko, 11 mjeseci.