Faraž se neće kandidovati na izborima u decembru

Faraž, protivnik EU, ove godine je osnovao stranku Bregzit i glatko osvojio većinu glasova u Velikoj Britaniji na izborima za Evropski parlament u maju
493 pregleda 0 komentar(a)
Faraž u gostovanju na BBC-u, Foto: Reuters
Faraž u gostovanju na BBC-u, Foto: Reuters

Lider stranke Bregzit, Najdžel Faraž, neće se kandidovati na izborima u decembru, već će umjesto toga širom zemlje voditi kampanju protiv sporazuma o "razvodu" koji je britanski premijer Boris Džonson sklopio sa Evropskom unijom.

"Vrlo dugo sam razmišljao o ovome: 'Kako ću najbolje poslužiti Bregzitu?'", rekao je Faraž za BBC.

"Treba li da osvojim poslaničko mjesto i pokušam ući u parlament ili mi je bolje da putujem Ujedinjenim Kraljevstvom i podržavam 600 kandidata, pa sam odlučio kako je posljednji smjer ispravan", dodao je.

Faražovu stranku podržava između sedam i 13 odsto birača

Faraž, protivnik EU, ove godine je osnovao stranku Bregzit i glatko osvojio većinu glasova u Velikoj Britaniji na izborima za Evropski parlament u maju.

Ranije je vodio Stranku britanske nezavisnosti (UKIP). Prijetnja kako bi stranka mogla ukrasti glasove konzervativcima bila je ključna za uvjeravanje tadašnjeg konzervativnog premijera Dejvida Kamerona da 2016. raspiše referendum na kojem je Velika Britanija odlučila izaći iz EU.

Džonsonovi konzervativci vode prema anketama uoči prijevremenih izbora 12. decembra. No, zemlja je i dalje snažno podijeljena zbog Bregzita, pa je ishod izbora teško predvidjeti, piše Hina.

Glasači koji se protive Bregzitu podijeljeni su između više stranaka dok Džonson s torijevcima namjerava privući pristalice izlaska iz Unije.

Faražovu stranku podržava između sedam i 13 odsto birača prema najnovijim anketama. Faraž je htio stvoriti "Savez za izlazak", ali su konzervativci odbacili njegove pozive za izbornim paktom.

Bonus video: