Tinejdžeri u Njemačkoj pod istragom zbog nacističkih pjesama

Za sada se razmatra koje mjere će biti preduzete protiv njih, a najgora bi mogla da bude izbacivanje iz škole
1011 pregleda 0 komentar(a)
Koncentracioni logor Buhenvald, Foto: Shutterstock
Koncentracioni logor Buhenvald, Foto: Shutterstock

Njemačka policija pokrenula je istragu protiv trojice 14-godišnjaka zbog podsticanja mržnje, nakon što su tinejdžeri navodno svirali antisemitske pjesme.

Oni su to uradilii nakon posjete koncentracionom logoru Buhenvald.

Zbog tog incidenta, oni bi mogli da budu izbačeni iz škole, a istraga je pokrenuta nakon što ih je njihova škola u Grunbergu na zapadu Njemačke, prijavila policiji, prenosi Tanjug pisanje Dojče velea.

Incident se dogodio 15. oktobra, kada su trojica tinejdžera škole Koh navodno puštala anti-semitske pjesme na pametnom telefonu i pjevali u školskom autobusu, a nakon obilaska nekadašnjeg nacističkog logora.

Kako se navodi, za sada se razmatra koje mjere će biti preduzete protiv njih, a najgora bi mogla da bude izbacivanje iz škole.

Inače, škola Teo Koh koju pohađaju osvojila je nekoliko nagrada za rad protiv rasizma, a učenici devetog razreda te škole četiri mjeseca su radili na projektu koji se bavio nacizmom.

Logor Buhenvald koji se nalazi u centralnoj Njemačkoj, koristili su nacisti kao radni logor od 1937. do 1945. godine i u njemu je umrlo 56.000 ljudi, od čega 11.000 jevreja i 8.000 sovjetskih ratnih zatvorenika.

Danas je taj logor pretvoren u memorijalni centar koji služi za podsjećanje na nacističke zločine.

Bonus video: