NAMIJENJEN JOJ RESOR SAOBRAĆAJA

Fon der Lajen potvrdila: Valean će biti predstavnica Rumunije u EK

Kritičari su ukazali na to da Fon der Lajen nije insistirala na komesarki u slučaju Francuske, kada je Tijeri Breton zamijenio odbijenu kandidatkinju Silvi Gular, dok je u slučaju Rumunije to učinila
915 pregleda 0 komentar(a)
Valean, Foto: Screenshot/Youtube
Valean, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 06.11.2019. 21:20h

Rumunska predstavnica u novoj Evropskoj komisiji (EK) biće europoslanica Adina Valean, objavila je večeras buduća predsjednica EK Ursula fon der Lajen, potvrdivši raniju vijest portala Euractiv.com.

Nova rumunska vlada desnog centra je danas dvoje europoslanika nominovala za kandidate za eurokomesara: Valean i Zigfrida Murešana.

Po izvorima Euractiv.com, Fon der Lajen je insistirala na potrebi za jednakom rodnom zastupljenošću, iako je rumunska vlada u Komisiji htjela Murešana (38).

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen(Foto: Reuters)

Kritičari su ukazali na to da Fon der Lajen nije insistirala na komesarki u slučaju Francuske, kada je Tijeri Breton zamijenio odbijenu kandidatkinju Silvi Gular, dok je u slučaju Rumunije to učinila.

Agencija AFP je večeras javila iz Brisela da je Fon der Lajen specijalistkinji za transportna pitanja Adini Valean (51) povjerila upravo portfelj za saobraćaj.

Murešan i Valean su članovi desničarske EPP, većinske stranačke grupacije u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Fon der Lajen je takođe članica EPP.

"Valean je iskusna europoslanica koja je već predsjedavala komisijom ENVI (životna sredina) i sada predsjedava komisijom ITRE (industrija, istraživanje i energetika)", piše u saopštenju Fon der Lajen o njenoj odluci.

"Tokom karijere stekla je iskustva na temama vezanim za transport (...), radila je na digitalnom povezivanju vozila i dekarbonizaciji", kaže se u saopštenju.

Valean će sada morati na saslušanje u odborima Evropskog parlamenta koji su ranije odbacili njenu sunarodnicu, socijalistkinju Rovanu Plumb.

Francuski kandidat Tieri Breton i Mađar Oliver Varhelji, takođe će morati da se podvrgnu toj proceduri.

Procjena poslanika o postojanju sukoba interesa u slučajevima tih potencijalnih eurokomesara biće idućeg utorka, 12. novembra.

Pored toga, zbog odlaganja Bregzita za 31. januar iduće, 2020. godine, Fon der Lajen je danas tražila od britanskog premijera Borisa Džonsona da predloži kandidata za mjesto komesara.

Cijela buduća EK, na čelu s Ursulom fon der Lajen, moraće da dobije odobrenje Evropskog parlamenta.

To glasanje je zakazano za 27. novembar, a ukoliko se nominacija izglasa, nova EK stupa na dužnost 1. decembra, najavila je agencija AFP.