TURCI ZAROBILI SESTRU BUVŠEG LIDERA ID

Erdogan: Bagdadijevi teroristi pokušavaju da se domognu Turske

"SAD su objavile da se Bagdadi ubio u tunelu i oko toga su pokrenule kampanju. Ali, ja ovde objavljujem ovo prvi put: Mi smo zarobili njegovu ženu i nismo o tome govorili na sva usta, kao oni. Zarobili smo i njegovu sestru i zeta u Siriji", rekao je u srijedu Erdogan u govoru na Univerzitetu u Ankari, prenio je Rojters
572 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik izjavio da teroristi iz bliskog okruženja ubijenog lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija pokušavaju iz Sirije da uđu u Tursku, prenosi Tanjug.

Erdogan je istakao i da je broj ljudi koji su rodbinski povezani sa Bagdadijem, a koje su zarobile turske snage, blizu dvocifrenog.

Turski predsjednik je juče objelodanio da su turske snage uhapsile jednu od Bagdadijevih žena i ćerki.

"SAD su objavile da se Bagdadi ubio u tunelu i oko toga su pokrenule kampanju. Ali, ja ovde objavljujem ovo prvi put: Mi smo zarobili njegovu ženu i nismo o tome govorili na sva usta, kao oni. Zarobili smo i njegovu sestru i zeta u Siriji", rekao je u srijedu Erdogan u govoru na Univerzitetu u Ankari, prenio je Rojters.

Prije tri dana u raciji turskih bezbjednosnih snaga na sjeverozapadu Sirije uhapšena je starija sestra ubijenog lidera Islamske države Abu Bakra el-Bagdadija, a zvaničnici vjeruju da bi ona mogla da pruži značajne informacije o toj terorističkoj organizaciji.

Agencije navode da se malo toga zna o sestri Bagdadija, koja je poznata kao Rasmija Avad (65). Avad je uhapšena tokom racije u ponedjeljak uveče.

Pronađena je u prikolici u kojoj je živjela sa porodicom u blizini grada Azaz u provinciji Alepo.

Zvaničnici navode da je Avad bila sa suprugom, snajom i petoro djece, a sem nje i ostale punoljetne osobe su na saslušanju.

"Ovo je zlatni rudnik što se tiče obavještajnih podataka. Ono što ona zna o Islamskoj državi moglo bi da pomogne u hvatanju drugih", kazao je turski zvaničnik, prenosi AP.

Direktor za komunikacije turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana istakao je da je hapšenje Avad dokaz odlučnosti Turske u borbi protiv Islamske države.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je 27. oktobra u Bijeloj kući na konferenciji za novinare da je Bagdadi mrtav.

Kako je naveo, Bagdadi je aktivirao eksploziv kojim je bio opasan pošto je pobjegao u tunel tokom racije američke vojske u provinciji Idlib.

Preporučujemo za Vas