Slavni ruski istoričar raskomadao ljubavnicu

U ruksaku mu pronašli ruke
13799 pregleda 3 komentar(a)
Volio da oponaša Napoleona: Sokolov, Foto: Dmitri Lovetsky/AP
Volio da oponaša Napoleona: Sokolov, Foto: Dmitri Lovetsky/AP
Ažurirano: 10.11.2019. 21:02h

Poznati ruski istoričar priznao je ubistvo svoje ljubavnice - bivše studentkinje - nakon što je nađen u rijeci sa ruksakom u kome su se nalazile ženske ruke.

Oleg Sokolov, 63, je bio pijan i pao je u rijeku dok je pokušavao da se otarasi djelova tijela, prenijeli su lokalni mediji. Policija je, kako navodi BBC, nakon toga u njegovoj kući pronašla obezglavljeno tijelo 24-godišnje Anastasije Ješčenko.

Profesor Sokolov je ekspert za Napoleona i dobitnik je francuskog priznanja Legija časti.

„Priznao je krivicu“, kazao je njegov advokat Aleksandar Počujev za AFP, dodajući da se profesor kaje zbog onoga što je učinio i da sada sarađuje sa policijom.

Sokolov je navodno kazao policiji da je ubio ljubavnicu tokom svađe i da joj je poslije toga šegom otkinuo glavu, ruke i noge.

Kazao je da je planirao da se oslobodi tijela prije nego što javno izvrši samoubistvo odjeven kao Napoleon. Advokat je kazao da je Sokolov - koji se nalazi u bolnici zbog hipotermije - bio pod stresom.

Oleg Sokolov
Sokolov(Foto: Dmitri Lovetsky/AP)

Istoričar je napisao nekoliko knjiga o Napoleonu i radio je kao istorijski konsultant za potrebe nekoliko filmova. On i Ješčenkova su zajedno objavili nekoliko radova. Oboje su proučavali francusku istoriju i voljeli su da oblače istorijske kostime, a Sokolov se često oblačio kao Napoleon.

Studenti ga opisuju kao talentovanog predavača koji je govorio francuski jezik i često oponašao Napoleona, ali i kao „čudaka“ koji je svoju ljubavnicu zvao „Žozefina“ i tražio da mu se obraćaju sa „Ser“, prenijela je agencija AFP.

Takođe je bio član francuskog Instituta za društvene nauke, ekonomiju i politiku (ISSEP), koji je u subotu objavio da ga je smijenio sa pozicije u naučnom odboru.

„Sa užasavanjem smo saznali za strašan zločin za koji je kriv Oleg Sokolov“, navodi se u saopštenju. „Nikada nijesmo mogli ni zamisliti da bi mogao počiniti tako gnusan zločin“, dodaje se.

ISSEP je osnovala Marion Marešal, nećaka desničarske liderke Nacionalnog skupa Marin le Pen i bivša poslanica desničarske partije Nacionalni front.

Bonus video: