Duda: Poljak je svako ko ima Poljsku u svom srcu

Duda je apelovao na zakonodavce u Sejmu, donjem domu sa 460 mjesta, da zaustave tenzije i podijele koje su dugi niz godina definisale politički život Poljske
457 pregleda 0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters

Poljski predsjednik Andžej Duda iznio je danas svoju viziju tolerantne nacije koja je ukorijenjena u hrišćanskoj tradiciji i apelovao na okončanje političkog sukoba dok je inaugurisao novi četvorogodišnji mandat parlamenta te zemlje.

Duda je odao počast poljskoj tradiciji tolerancije i mjesta gdje su mnoge etničke i vjerske grupe vjekovima živjele u relativnom skladu. Takođe je odao počast rimokatoličkim i jakim porodičnim tradicijama za koje je rekao da su bile tako presudne za očuvanje društvenog tkiva u teškoj istoriji, prenosi AP.

Napomenuo je da, iako je nacionalni identitet ukorijenjen u katolicizmu, Poljska ostaje dom mnogih mnogih religija, uključujući pravoslavce, protestante, muslimane i Jevreje.

„Za mene, svako ko ima Poljsku u svom srcu je Poljak“, rekao je Duda, odgovarajući na nacionalističke stavove koji isključuju one koji nijesu katolici, a zastupa ih nova krajnje desna stranka koja je upravo ušla u parlament.

Duda je apelovao na zakonodavce u Sejmu, donjem domu sa 460 mjesta, da zaustave tenzije i podijele koje su dugi niz godina definisale politički život Poljske.

Bonus video: