Babiš izviždan na 30. godišnjicu Plišane revolucije: "Nosi se, agente DB-a"

"Ne shvatam zašto protestuju protiv mene i traže moju ostavku. Babiš ne krade. Ne može nikoga da korumpira", kazao je češki premijer
1285 pregleda 0 komentar(a)
Babiš, Foto: Reuters
Babiš, Foto: Reuters

Uz glasne zvižduke i skandiranje "Nosi se, agente državne bezbjednosti", "Tajna policija" i "Sramota", premijer Češke Andrej Babiš položio je danas cvijeće i zapalio svijeću pred spomenikom na Narodnom bulevaru u Pragu, na 30. godišnjicu demonstracija kojima su 1989. počeli čehoslovačka Plišana revolucija i pad komunista.

Ta grupa demonstranata, među Pražanima koji od jutra donose cvijeće i pale svijeće da obilježe prve brutalno rastjerane studentske demonstracije koje su pokrenule Plišanu revoluciju 17. novembra 1989. godine, izviždala je i činovnika predsjedničke kancelarije koji je položio vijenac u ime predsjednika Češke Miloša Zemana.

"Narodni bulevar je simbolično mjesto slobode i demokratije. Ne shvatam zašto protestuju protiv mene i traže moju ostavku. Babiš ne krade. Ne može nikoga da korumpira. Traže od mene da odustanem od Agroferta, ali ja sam to već uradio. Mene više ne puštaju ni na godišnju skupštinu Agroferta", kazao je novinarima premijer Babiš o zahtjevima sa demonstracija u subotu, kada mu je više od 257.000 Čeha u parku Letna postavilo ultimatum da riješi svoj sukob interesa tako što će odabrati da li će kontrolisati svoju poslovnu imperiju i medije i bogatiti se na evropskim dotacijama, ili će biti premijer vlade koja o dotacijama odlučuje.

Česi, kao i Slovaci, danas na ulicama i nizom manifestacija, koncerata, debata u okviru Festivala slobode, slave 30 godina života u slobodnoj i demokratskoj zemlji.

Političari, na čelu sa premijerima Višegradske četvorke - Češke Andrejom Babišom, Poljske Mateušom Moravjeckim, Mađarske Viktorom Orbanom i Slovačke Peterom Pelegrinijem, kao i predsjednikom njemačkog parlamenta Volfgangom Šojbleom, danas su godišnjicu obilježili na centralnoj državnoj svečanosti u Narodnom muzeju u Pragu, dok će popodne premijeri zajedno slaviti u Bratislavi.

"Hrabrost Vaclava Havela u vrijeme komunizma i Plišane revolucije zavređuje divljenje, iako se mišljenja o njemu razlikuju kao kod svih izuzetnih ličnosti. Ja sam 1989. bio član Komunističke partije i kao što sam mnogo puta rekao, nisam na to ponosan. Nisam u to vrijeme bio hrabar i angažovan kao Vaclav Havel. Danas sam ovdje kao premijer naše zemlje, izabran na slobodnim izborima. Zato izražavam zahvalnost i pokornost", kazao je u govoru u Narodnom muzeju Babiš.

Babiš
Babiš(Foto: Reuters)

Češki premijer zahvalio je studentima koji su bili hrabri da prije tri decenije izađu na ulice, glumcima i intelektualcima koji su odmah reagovali na brutalnost komunističke policije i razbijanje demonstracija, koordinirali proteste građana, a zatim osnovali Građanski forum, te je Čehoslovačka za mjesec i 12 dana nenasilno oborila komuniste i dobila novu vladu, novog predsjednika Vaclava Havela, a naredne godine i prve slobodne, demokratske izbore.

"Hvala vama koji ste nas 1999. godine uveli u NATO i vama zahvaljujući kojima smo ušli 2004. godine u Evropsku uniju. Hvala vama koji izlazite na izbore. Hvala vama koji izražavate svoje mišljenje i nije vam svejedno u kakvoj zemlji živimo", kazao je Babiš.

Češka, prema riječima premijera Babiša, zahvaljujući svima njima danas živi u najbolje i najslobodnije vrijeme u svojoj istoriji, a nabrajući ekonomske uspjehe, premijer je podsjetio da je Češka danas sedma najbezbjednija zemlja u svijetu.

"Naš zadatak je sada da očuvamo slobodu i demokratiju za naredne generacije. Ne moramo da se uvijek slažemo, ali mi smo sjajna zemlje, puna sjajnih ljudi", rekao je Babiš.

Češki premijer podsjetio je takođe da su Poljaci bili prvi u Istočnoj Evropi koji su se izborili za slobodne izbore, Mađari prvi koji su isekli bodljikavu žicu gvozdene zavjese, a Nemci oborili u novembru 1989. godine Berlinski zid i ohrabrili tako i ostale narode da ustanu protiv totalitarnog režima.

"Revolucije te 1989. godine razlikovale su se koliko se i razlikuju narodi koji su ih dizali. Posebno ime ponijela je čehoslovačka revolucija - plišana", naglasio je u Narodnom muzeju u Pragu predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble.

On je apelovao na to da danas svi zajedno ojačaju Evropu uzajamnim poštovanjem i onim optimizmom čiji je simbol parola demonstracija Plišane revolucije "Kada, ako ne sada? Ko ako ne mi?".

Mađarski premijer Viktor Orban označio je zemlje Višegradske četvorke za budućnost Evrope, sada 30 godina nakon nenasilnog demontiranja totalitarnih komunističkih režima, ali je suprotno od Šojblea upozorio da Evropa ne treba da ide putem dublje integracije, već da ojača nacionalne države.

"Bez nacionalnih država ne može da postoji demokratija. Ako želimo da poboljšamo naš evropski svijet, moramo da živimo naš srednjoevropski život, tako da možemo da zaštitimo naše porodice, da volimo svoj narod, da imamo svoj jezik, slobodu i nezavisnosti. Prije 30 godina smo mislili da je naša budućost Evropa. Sada već vidimo da smo mi budućnost Evrope", kazao je Orban.

Orban
Orban(Foto: Reuters)

Slovački premijer Peter Pelegrini primijetio je, kao i premijer Babiš, koliko su polarizovana društva u regionu i koliki je jaz među ljudima u zemljama koje sada slave 30 godina života u slobodi.

"Prije 30 godina smo sjekli bodljikavu žicu i rušili barikade. Danas, međutim, vidimo da smo se se opet mentalno postavili jedni protiv drugih. Molim, promijenimo to. Tražimo široku podršku za naše planove i ideje. To je osnovna poruka tih novembarskih dana za sadašnjicu", kazao je premijer Pelegrini.