Babiš: Žao mi je što sam bio komunista

Uz glasne zvižduke i skandiranje "Nosi se, agente državne bezbjednosti", "Tajna policija" i "Sramota", premijer Češke Andrej Babiš položio je cvijeće i zapalio svijeću pred spomenikom na Narodnom bulevaru u Pragu
1350 pregleda 0 komentar(a)
Babiš, Foto: Reuters
Babiš, Foto: Reuters

Češki premijer Andrej Babiš, politički oslabljen zbog optužbi za korupciju, izrazio je žaljenje što je bio član Komunističke partije.

Babiš je žaljenje što je bio komunista izrazio tokom svečanog obilježavanja 30. godišnjice Plišane revolucije u Pragu kojom je u tadašnjoj Čehoslovačkoj srušen komunizam.

"Sigurno znate, bio sam član Komunističke partije. Time se ne ponosim", rekao je Babiš na svečanosti kojoj su prisustvovale njegove kolege iz Mađarske, Poljske i Slovačke, kao i predsjednik njemačkog parlamenta Volfgang Šojble.

Uz glasne zvižduke i skandiranje "Nosi se, agente državne bezbjednosti", "Tajna policija" i "Sramota", premijer Češke Andrej Babiš položio je cvijeće i zapalio svijeću pred spomenikom na Narodnom bulevaru u Pragu, na 30. godišnjicu demonstracija kojima su 1989. počeli čehoslovačka Plišana revolucija i pad komunista.

Ta grupa demonstranata među Pražanima koji od jutra donose cvijeće i pale svijeće da obilježe prve brutalno rastjerane studentske demonstracije koje su pokrenule Plišanu revoluciju 17. novembra 1989. godine izviždala je i činovnika predsjedničke kancelarije koji je položio venac u ime predsjednika Češke Miloša Zemana.

"Narodni bulevar je simbolično mjesto slobode i demokratije. Ne shvatam zašto protestuju protiv mene i traže moju ostavku. Babiš ne krade. Ne može nikoga da korumpira. Traže od mene da odustanem od Agroferta, ali ja sam to već uradio. Mene više ne puštaju ni na godišnju skupštinu Agroferta", kazao je novinarima premijer Babiš o zahtjevima sa demonstracija u subotu, kada mu je preko 257.000 Čeha u parku Letna postavilo ultimatum da riješi svoj sukob interesa tako što će odabrati da li će kontrolisati svoju poslovnu imperiju i medije i bogatiti se na evropskim dotacijama ili će biti premijer vlade koja o dotacijama odlučuje.

Bonus video: