"ANALIZIRAĆE SITUACIJU"

EK nije dobila predlog Velike Britanije za komesara: Moguća finansijska kazna

London je odbio da imenuje svog kandidata za komesara pozivajući se na vanredne parlamentarne izbore 12. decembra
808 pregleda 0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: BETA/AP
Evropska komisija, Foto: BETA/AP

Evropska komisija, koja još nije dobila predlog Velike Britanije za njenog kandidata za evropskog komesara, "analiziraće situaciju".

Pošto je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Bregzit) odložen za 31. januar, EU traži od Velike Britanije, koja je formalno još članica EU, da imenuje kandidata za novi saziv Komisije koju vodi Njemica Ursula fon der Lajen.

Za svega nekoliko dana predstoji glasanje Evropskog parlamenta o novom sastavu Evropske komisije koja stupa na dužnost 1. decembra.

Međutim, "do danas nismo dobili (britanski) odgovor. Komisija će analizirati situaciju i odlučiće o narednim koracima koje smatra potrebnim", izjavila je Frans presu jedna portparolka Komisije.

London je odbio da imenuje svog kandidata za komesara pozivajući se na vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

Evropska komisija je ipak 14. novembra pokrenula prekršajnu proceduru protiv Velike Britanije i tada navela da očekuje odgovor Londona najkasnije do 22. novembra, te je taj rok u petak istekao.

Prekršajna procedura protiv države u tom slučaju može da stigne do Suda pravde EU i eventualne finansijske kazne zbog neispunjavanja obaveze.

Evropski parlament u srijedu glasa o novoj Evropskoj komisiji, ali ministri EU treba da tek u ponedjeljak potvrde spisak od 26 komesara, bez britanskog.

Preporučujemo za Vas