Desnica vodi na izborima u Italiji: Počinje period nesigurnosti u Evropi

U Italiji su juče održani parlamentarni izbori dok su predizbornu kampanju obilježile tenzije zbog migranata, rast popularnosti antisistemskog Pokreta pet zvijezda, evroskepticizma i povratak Berluskonija
3 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2018. 07:47h

Koalicija desnice i ekstremne desnice osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji, ali je i dalje neizvjesno ko će vladati u toj zemlji zone eura zbog čega počinje period nesigurnosti u Evropi, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Populistički Pokret pet zvijezda (M5S) sa svoje strane je saopštio da je postao prva stranka u Italiji sa osvojenih 28 do 32 odsto glasova, prema procjenama izlaznih anketa.

Koalicija desnice i ekstremne desnice koju teoretski vodi milijarder i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni osvojila je između 30 i 41 odsto glasova.

Demokratska stranka Matea Rencija potvrdila je da je postigla loš rezultat na izborima na kojima je osvojila između 21 i 23,5 odsto glasova.

U Italiji su juče održani parlamentarni izbori dok su predizbornu kampanju obilježile tenzije zbog migranata, rast popularnosti antisistemskog Pokreta pet zvijezda, evroskepticizma i povratak Berluskonija.

Bonus video: