Muskatov šef kabineta podnio ostavku

Novinarka je pisala da su Šembri i ministar turizma Konrad Mici preuzeli kontrolu nad tajnim panamskim kompanijama odmah nakon stupanja na dužnost
1148 pregleda 0 komentar(a)
Kit Šembri, Foto: Reuters
Kit Šembri, Foto: Reuters

Šef kabineta premijera Malte Kit Šembri dao je danas ostavku u eskalaciji političkog meteža povodom istrage o ubistvu istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije 2017. Policijski izvori su kazali da je Šembri odveden na ispitivanje u vezi sa tim slučajem, a policija je danas ušla na jedan od njegovih posjeda, prenio je „Gardijan“.

Novinarka je pisala da su Šembri i ministar turizma Konrad Mici preuzeli kontrolu nad tajnim panamskim kompanijama odmah nakon stupanja na dužnost. On je ranije odbacio sve optužbe.

Opozicioni političari i porodica pokojne novinarke su vršili pritisak na Šembrija da podnese ostavku zbog navodnih finansijskih veza sa biznismenom Jorgenom Fenekom, koji je prošle nedjelje priveden kao bezbjednosno interesantna osoba u istrazi o ubistvu. Očekuje se da Fenek danas bude formalno optužen.

U ponedjeljak veče su se pojavili izvještaji da Fenek planira da iznese optužbe protiv Šembrija.

Karuana Galicija je poginula kada je njen automobil eksplodirao blizu njene kuće 16. oktobra 2017. Tri muškarca čekaju suđenje za postavljenje bombe, a policijski izvori su kazali da je u istrazi o naručiocu ostvaren veliki napredak prošle nedjelje.

Navodni posrednik u zavjeri za ubistvo, Melvin Teuma, u ponedjeljak je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije koje je pružio u vezi sa slučajem. Lokalni mediji su objavili da je predao audio snimke.

I Fenek je navodno tražio pomilovanje u zamjenu za informacije. Njemu je u bolnici pružen medicinski tretman nakon dramatičnoh hapšenja na jahti, kojom je planirao da napusti Maltu.

„Ono što se dešava sada, i što se dešavalo prošle nedjelje, je opeeracija koja, nadamo se, rješava ubistvo Dafne Karuane Galicije, izjavio je danas za agenciju Rojters premijer Džozef Muskat. „Što god ljudi pričaju, u ovoj zemlji nema nekažnjivosti.“

Muskat je Šembrijev bliski prijatelj i stalno je odbijao pozive da ga smijeni otkad su se pojavili navodi o korupciji prije nekoliko godina.

Na pitanje da li će razmisliti o svojoj poziciji, Muskat je rekao: „Uvijek sam govorio da ne namjeravam da se ponovo kandidujem. Ne namjeravam da služim više od dva mandata. Moja uloga sada je da osiguram da ovaj turbulentni period prebrodimo na najbolji mogući način. Kada se zatvori ovo poglavlje, privođenjem pravdi osobe ili osoba u ovom slučaju, dobro ću razmisliti.“

Kako je prenio „Gardijan“, Muskat je dodao da bi „definitivno“ dao ostavku da postoji bilo kakva veza između njega i ubistva.

Nakon Fenekovog hapšenja, ispred parlamenta u Valeti su održani protesti sa kojih je zatražena Muskatova ostavka. Demonstracije su održane i u ponedjeljak veče. Nedugo prije ubistva, Karuana Galicija je dobila ogromnu količinu procurelih podataka od energetske kompanije u Fenekovom suvlasništvu. Njegova firma Elektrogas je od Muskatove vlade dobila koncesiju da gradi elektranu na gas na Malti.

Istrage su pokazale da je Fenek valsnik tajnovite ofšor kompanije „14 Black“, kojom se bavila Karuana Galicija. Otkriveno je da je „17 Black“ trebalo da isplati novac panamskim kompanijama u vlasništvu Konrada i Micija.

Nije poznato da li su obavljene bilo kakve isplate.

Bonus video: