Švajcarci na referendumu odbacili ukidanje RTV pretplate

Televizijska pretplata u Švajcarskoj, jedna od najskupljih u Evropi, sada je 451 švajcarski franak (392 evra) godišnje. Iduće godine, pretplata će se smanjiti na 365 franaka, ali će zato morati da je plaćaju svi, čak i oni koji nemaju televizijski ili radio aparat
66 pregleda 1 komentar(a)
Švajcarska televizija, Foto: Reuters
Švajcarska televizija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2018. 18:49h

Švajcarci su velikom većinom danas na referendumu odbacili ukidanje pretplate za javni radio i televizijski servis.

Referendumu organizovanom na zahtjev pokreta mladih Liberalne radikalne stranke.

Svih 26 kantona i polukantona odbacilo je inicijativu da se izmjeni zakon o pretplati.

Po konačnom rezultatu referenduma koje je objavila švajcarska novinska agencija ATS, protiv predloga za ukidanje pretplate glasalo je 71,6 odsto Švajcaraca.

Bez iznenađenja takođe je što je u odgovoru na drugo pitanje na referendumu, 84,1 odsto Švajcaraca glasalo za zadržavanje PDV-a i direktnog saveznog poreza, što su dva glavna izvora prihoda švajcarske konfederacije.

Poslije duge i intenzivne kampanje o sudbini televizijske pretplate, odziva na referendumu je bio preko 54 odsto, što je znatno više od uobičajene koja je posljednjih godina oko 45 odsto.

U kantonu Cirih, gdje ima najviše stanovnika, više od 71 odsto birača koji su glasali, izjasnilo se protiv ukidanja pretplate, dok je u kantonu Ženevi protiv glasalo 75 odsto.

Televizijska pretplata u Švajcarskoj, jedna od najskupljih u Evropi, sada je 451 švajcarski franak (392 evra) godišnje.

Iduće godine, pretplata će se smanjiti na 365 franaka, ali će zato morati da je plaćaju svi, čak i oni koji nemaju televizijski ili radio aparat, pošto su vlasti zaključile da se televizija i radio gledaju i slušaju i preko interneta.

Najveći dio pretplate ide jedinoj nacionalnoj radio-televiziji SSR, koja emituje na četiri zvanična jezika (njemački, francuski, italijanski i romanš). Još 21 regionalni radio i 13 televizija ispunjavaju uslove za status javnog servisa, i takođe će dobijati dio pretplate.

RTV SSR koja zapošljava 6.000 ljudi, finansira se 75 odsto od pretplate, te, da je pretplata danas ukinuta, petila bi joj opasnost da prekine rad.

Bonus video: