Vrijeme da ode i premijer Malte

Muskat je napravio lošu procjenu kada je odlučio da štiti bliske saveznike pošto je otkriveno da su otvorili ofšor kompanije u Panami
1803 pregleda 1 komentar(a)
Raste pritisak da se povuče: Muskat, Foto: Boris Pejović
Raste pritisak da se povuče: Muskat, Foto: Boris Pejović

Šef kabineta premijera Malte je uhapšen i juče se suočio sa drugim danom ispitivanja u vezi sa ubistvom istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Kit Šembri, biznismen koji vodi kabinet premijera Džozefa Muskata otkad je malteška Laburistička stranka došla na vlast 2013, dao je ostavku u utorak nakon što ga je biznismen Jorgen Fenek označio kao „bezbjednosno interesantnu osobu“ u istrazi, kazali su izvori.

Policija nije zvanično saopštila zašto je Šembri uhapšen niti da li je osumnjičen u slučaju koji je podstakao nove pozive na Muskatovu ostavku.

Vjeruje se da ga ispituju u vezi sa Fenekovim navodima da je bio jedan od učesnika zavjere za ubistvo Karuana Galicije.

Fenek, i sam osumnjičen za umiješanost u ubistvo, uhapšen je prošle nedjelje kada je pokušavao da napusti Maltu. On je navodno pružio dokaze protiv Šembrija u nadi da će dobiti pomilovanje zbog pomaganja u istrazi.

List „Tajms ov Malta“ je objavio juče da je uhapšen i Fenekov doktor na osnovu sumnje da je poruke od Šembrija prosljeđivao Feneku nakon njegovog hapšenja prošle nedjelje, u kojima ga je pozivao da ćuti.

Porodica Karuane Galicije je zatražila hitan sastanak sa državnim tužiocem Peterom Grekom kako bi spriječila da Fenek dobije pomilovanje.

Premijer Muskat, pod sve većim pritiskom da podnese ostavku, juče je izgubio ključnog saveznika, kada mu je uticajni list „Malta tudej“ uskratio podršku, prenio je britanski „Gardijan“, navodeći da je suvlasnik te medijske kuće blizak sa premijerom.

„Moralni autoritet Džozefa Muskata je nepopravljivo kompromitovan. Sazreli su uslovi za Muskatov odlazak“, napisao je izvršni urednik u oštrom komentaru.

Urednik Metju Vela piše da je Muskat napravio lošu procjenu kada je odlučio da zadrži Šembrija i ministra turizma Konrada Micija pošto je otkriveno da su otvorili ofšor kompanije u Panami 2016.

Premijer je trebalo da se suoči sa moralnim pitanjem pred kojim se našla njegova administracija - korištenjem ofšor kompanija koje su otvorili njegovi najbliži saveznici, što je i te kako mirisalo na korupciju, napisao je Vela.

Šembri je skoro četiri godine u centru političkog skandala koji su izazvale istrage pokojne novinarke. Koristeći procurele podatke poznate kao Panamski papiri, ona je objavila da su Šembri i Mici preuzeli kontrolu nad tajnovitim ofšor kompanijama nedugo nakon stupanja na dužnost.

Naknadne istage su otkrile da je Fenekova paravan kompanija „17 Black“ trebalo da isplati novac tim firmama. Feneku je vlada dodijelila vrijednu koncesiju da gradi elektranu, kada je Mici bio ministar energetike.

Mici je u utorak dao ostavku, rekavši da je kriv zbog loše procjene, ali je odbacio umiješanost u bilo kakve kriminalne aktivnosti.

Bonus video: