Premijer Malte najavio ostavku zbog ubistva novinarke

„Strahujem za život, spreman sam da idem do kraja da bi se zadovoljila pravda i istina izašla na vidjelo“, rekao je Fenek
1517 pregleda 0 komentar(a)
Kriza ruši političku elitu: Muskat, Foto: AP
Kriza ruši političku elitu: Muskat, Foto: AP
Ažurirano: 30.11.2019. 08:46h

Premijer Malte Džozef Muskat rekao je svojim saradnicima da planira da podnese ostavku zbog političke i pravne krize koja je proistekla iz ubistva novinarke Dafne Karuana Galicije, objavio je juče list „Tajms ov Malta“.

Muskatov portparol nije ni potvrdio ni demantovao tu vijest. Njegova Laburistička stranka je otkazala događaj na kojem je Muskat sjutra trebalo da govori, prenio je Rojters. Muskatov šef kabineta i dva ministra su dali ostavke ove nedjelje zbog slučaja ubistva, koji prijeti da sruši tijesno povezanu političku elitu Malte dvije godine pošto je Karuana Galicija poginula u eksploziji automobila bombe.

Njena porodica je juče zatražila Muskatovu ostavku nakon što je njegova desna ruka, Kit Šembri, preksinoć oslobođen. Šembri, koji je dao ostavku na mjesto šefa kabineta, i ispitivan ove nedjelje, poriče da je počinio bilo kakav prekršaj. Policija je saopštila da za istragu više nije potrebno da on ostane u pritvoru.

Muskatov kabinet je juče odbio zahtjev za pomilovanje biznismena Jorgena Feneka u zamjenu za svedočenje koje bi, kako su kazali njegovi advokati, umiješalo u ubistvo visoke vladine zvaničnike, uključujući Šembrija.

Fenek, koji je uhapšen prošle nedjelje kada je pokušavao da napusti Maltu, takođe je juče oslobođen uz mjere nadzora. „Strahujem za život, spreman sam da idem do kraja da bi se zadovoljila pravda i istina izašla na vidjelo“, rekao je Fenek novinarima nakon jučerašnjeg saslušanja pred sudom. Porodica pokojne novinarke je saopštila da Muskat mora da podnese ostavku umjesto da nadgleda „istragu o ubistvu u koju su umiješana trojica njegovih najbližih kolega“.

Fenek juče ispred suda
Fenek juče ispred suda(Foto: AP)

„Ovo ruganje pravdi sramoti našu zemlju, razdire naše društvo i degradira ga. To ne može da se nastavi“.

Tri muškarca čekaju suđenje za podmetanje bombe koja je ubila Karuanu Galiciju, ali je naručilac ubistva i dalje nepoznat. Rojters je u četvrtak objavio detalje zavjere za likvidaciju istraživačke novinarke, navodeći da su plaćene ubice dobile 150.000 eura.

Istraga je ubrzana posljednjih nedjelja otkad je posrednik, osumnjičen da je povezao počinioce sa naručiocem, pomilovan u zamjenu za svjedočenje. Fenek je uhapšen u roku od nekoliko dana. Istraga je usredsređena na Feneka, biznismena koji je upravljenje poslovnim carstvom predao bratu dan prije pokušaja da jahtom pobjegne sa Malte.

U pismu predsjedniku, Fenekovi advokati su kazali da je spreman da ponudi informacije koje inkriminišu Šembrija, ministra turizma Konrada Micija i ministra ekonomije Krisa Kardonu. Mici je dao ostavku u utorak, a Kardona se sam suspendovao sa dužnosti. Sva trojica poriču povezanost sa ubistvom.

U odvojenom slučaju koji pokazuje koliko je vlada pritisnuta optužbama za korupciju, sud je juče naredio da se Mici, Kardona i ministar finansija Edvard Šikluna, suoče sa kriminalnom istragom povodom dodjele ugovora za upravljanje bolnicama. Njih trojica poriču optužbe u tom slučaju.

Muskat je do sada odbijao da se povuče.

„Neću se odreći svojih odgovornosti. Malti je potrebno stabilno liderstvo i nastaviću da donosim odluke u interesu države i neću štititi nikoga“, rekao je.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope, navela je u pismu Muskatu da je „ozbiljno zabrinuta zbog navoda o političkom miješanju u istragu“ i pozvala vladu premijera da spriječi utisak da je bilo dosluha.

Prije nego što je ubijena, Karuana Galicija je otkrila da postoji tajna ofšor konpanija „17 Black“. Kasnije istrage su utvrdile da je Fenek vlasnik te firme, preko koje je trebalo da se finansiraju panamske kompanije u vlasništvu Šembrija i Micija.

Nema dokaza da je novac uplaćen, a Mici je saopštio da ne postoji veza između njega i Fenekove kompanije. Kardona je takođe negirao umiješanost.

Jedna od Fenekovih kompanija činila je dio konzorcijuma kojem je vlada 2015. dodijelila ugovor za izgradnju elektrane. Partneri u konzorcijumu su i njemački Simens i azerbejdžanski Sokar. Simens i Sokar su negirali da je njihovo osoblje umiješano u bilo kakve nezakonite radnje. Kada je Fenek uhapšen, Simens je saopštio da je pokušao da ga ukloni iz borda direktora.

EU se mora suočiti sa krizom

Evropska unija, čija je Malta daleko najmanje članica, mora se suočiti sa političkom krizom unutar svojih granica, ocjenjuje „GardIjan“.

Manfred Veber, njemački član Evropskog parlamenta, rekao je u četvrtak da bi „ubistvo novinarke sa jasnim političkim vezama“ trebalo da ima „jasne političke posljedice“ i da se na Maltu odmah pošalje misija za utvrđivanje činjenica. Međutim, uprkos ubjedljivim dokazima da je najpoznatija malteška novinarka bila meta zavjere za ubistvo, lideri EU su do sada bili izuzetno uzdržani, piše britanski list.

Događaji na Malti posljednjih dana su duboko uznemirujući i za EU, piše „Gardijan“, podsjećajući da to ostrvo ima veoma labavu bankarsku kontrolu, da je poznato kao kanal za novac sumnjivog porijekla te da nudi „zlatne pasoše“.

„Ako je na ostrvu podrivena vladavina prava, korupcije bi se mogla proširiti“, navodi se u komentaru.

„Gardijan“ ističe da je Muskat, ne tako davno, mislio da ima šansu da naslijedi Donalda Tuska na čelu Evropskog savjeta. EU je ranije aktivirala proces člana 7 koji može dovesti do sankcija - u najtežem slučaju uskraćivanje prava glasa - u odgovoru na podrivanje nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj i Mađarskoj. Malteška opozicija je ranije pozivala da se slične mjere preduzmu protiv Malte.

„Ako istraga ne bude išla glatko, to bi bio logičan korak“, ocjenjuje „Gardijan“.

Bonus video: