Napadač iz Londona bio osuđivan za terorizam

"On je uslovno pušten iz zatvora u decembru prošle godine, a ključna stavka u istrazi je da ustanovimo kako je izveo ovaj napad", rekao je šef antiterorističke policijske službe Nil Bazu
2576 pregleda 4 komentar(a)
Kan, Foto: West Midlands Police/AP
Kan, Foto: West Midlands Police/AP

Britanska policija identifikovala je napadača koji je u petak nožem ubio dvoje ljudi na Londonskom mostu kao 28-godišnjeg Usmana Kana, koji je 2012. godine bio optužen za terorizam, a prošle godine pušten na uslovnu slobodu.

Kan je poznat vlastima, s obzirom na to da je već optužena za krivično djelo terorizam.

"On je uslovno pušten iz zatvora u decembru prošle godine, a ključna stavka u istrazi je da ustanovimo kako je izveo ovaj napad", rekao je šef antiterorističke policijske službe Nil Bazu.

Londonski Tajms prenio je da je Kan bio pušten na uslovnu slobodu pošto je pristao da nosi elektronsku napravu za praćenje zatvorenika.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je potrebno pooštriti sudske presude za zločine povezane s terorizmom.

"Greška je dopustiti ozbiljnim i nasilnim kriminalcima da rano izađu iz zatvora i veoma je bitno da se od toga odviknemo i da pooštrimo odgovarajuće presude za opasne kriminalce, pogotovo za teroriste", rekao je Džonson.

Londonski most bio je poprište još jednog terorističkog napada, kada su tokom predizborne kampanje 2017. godine tri militanta kombijem uletjela u grupu pešaka, a zatim napali ljude u blizini mosta.

U napadu je ubijeno osam, a povrijeđeno najmanje 48 ljudi.

Bonus video: