Kako je pas izazvao političku krizu na Malti

Provjeravajući putnike u srijedu, 13. novembra, španijel je upozorio policiju na miris keša. Carinici su navodno našli 210 hiljada eura u prtljagu muškarca koji je trebalo da se ukrca na let za Istanbul, prenio je “Gardijan”
4765 pregleda 0 komentar(a)
Fenek ispred suda, Foto: Maltatoday.com
Fenek ispred suda, Foto: Maltatoday.com
Ažurirano: 01.12.2019. 10:09h

Nedjelja hapšenja i ostavki, drame kakvu Malta nije odavno vidjela, možda se ne bi desila da nije bilo oštrog njuha policijskog psa po imenu Piter.

Provjeravajući putnike u srijedu, 13. novembra, španijel je upozorio policiju na miris keša.

Carinici su navodno našli 210 hiljada eura u prtljagu muškarca koji je trebalo da se ukrca na let za Istanbul, prenio je “Gardijan”.

Jedinica za privredni kriminal je pozvana dan kasnije, i ovaj incident je doveo do hapšenja taksiste Melvina Teume.

Teuma je u policiji iznio senzacionalnu tvrdnju da je posredovao u naručenom ubistvu najpoznatije malteške novinarke Dafne Karuane Galicije.

Zbog tih tvrdnji, najmanja članica Evropske unije se našla u najvećoj političkoj krizi od 1960-ih, kada je ta bivša britanska kolonija postala nezavisna država.

Karuana Galicija, koja je istraživala koruptivne radnje visokih funkcionera, poginula je u eksploziji bombe 2017. Zbog tog slučaja, vlada premijera Džozefa Muskata se našla pod velikim pritiskom, a mediji su objavili da on planira da podnese ostavku.

Tri muškarca čekaju suđenje za podmetanje bombe. Do ove nedjelje, djelovalo je da istraga tapka u mjestu, iako je policija navodno saznala ime potencijalnog posrednika na proljeće 2018.

Državni tužilac je u ponedjeljak prihvatio Teumino svjedočenje i on je dobio predsjedničko pomilovanje. Od tog trenutka, hapšenja i ostavke su krenuli nevjerovatnom brzinom. Teuma je rekao da je osoba koja je za likvidaciju platila 150.000 eura lokalni biznismen Jorgen Fenek.

On je sinoć trebalo da bude formalno optužen u vezi sa ubistvom novinarke, prema pisanju lista “Tajms ov Malta”.

Feneka (37) ispituju otkad je policija presrela njegovu jahtu dok je odlazila sa Malte 20. novembra.

Ranije juče, sud je odbacio Fenekove tvrdnje da je njegovo hapšenje u vezi sa ubistvom nezakonito.

On je oslobađan i ponovo privođen pet puta dok policija pokušava da provjeri informacije koje im on saopšti. Zakon na Malti nalaže da osumnjičeni mora biti optužen ili oslobođen u roku od 48 sati.

Biznismen je tražio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije o ubistvu, ali su vlasti odbile taj zahtjev.

Urednik lista “Malta tudej” je juče rekao Rojtersu da premijer Muskat planira da objavi ostavku ako bude podignuta optužnica protiv Feneka i da će ostati na funkciji do 18. januara. I agencija AFP je objavila da će se Muskat povući tog datuma, kada njegova Laburistička stranka izabere novog lidera.

Fenek je pred sudom rekao da može ponuditi informacije o zavjeri koje bi umiješale bivšeg premijerovog šefa osoblja Kita Šembrija, bivšeg ministra turizma Konrada Micija i Krisa Kordonu, koji se suspendovao sa pozicije ministra ekonomije.

Šembri i Mici su dali ostavke u utorak zbog dokumenata koji ukazuju na moguće finansijske veze između njih i Feneka.

Šembri, koji je uhapšen u utorak u vezi sa ubistvom, ali je dva dana kasnije oslobođen, nije davao komentar nakon ostavke ili hapšenja. Ranije je negirao da je uradio bilo šta nezakonito.

Mici je u utorak porekao bilo kakve poslovne veze sa Fenekom i bilo kakve nezakonite radnje.

Kardona je rekao da nije imao nikakvu ulogu u ubistvu i da se nije ogriješio o zakon.

Osam mjeseci prije nego što je ubijena, Karuana Galicija je otkrila da su Mici i Šembri postali korisnici tajnih ofšor kompanija na Panami nedugo nakon stupanja na dužnost.

Iako je najmanja članica EU, glas Malte nosi istu težinu na sastancima Evropskog savjeta kao onaj glavnih ekonomija bloka, navodi “Gardijan”. Doživjela je finansijsku bum, podstaknut onlajn kockanjem, razmjenom kriptovalute, prodajom državljanstva. Ima reputaciju finansijskog centra sa labavom kontrolom pranja novca i utaje poreza. Koristi se kao kapija kroz koju u Evropu ulazi novac iz Libije, Azerbejdžana, Rusije i čak Venecuele.

Uprkos uzbuni zbog događaja na Malti, reakcija Evropske unije je do sada bila prilično uzdržana.

Bonus video: